Krediti za stan u Grčkoj: Kamata 7,1odsto, hipoteka u Srbiji

Alfa banka u ponudi ima i kredite za kupovinu stanova u Grčkoj, do 300.000 evra i uz efektivnu kamatu od 7,1 odsto, uz uslov da hipoteka bude na nekretnini u Srbiji.

Alfa banka je jedna od nekoliko banaka u Srbiji koje nude takve pozajmice, a kako je objavila, krediti za stan u Grčkoj su indeksirani u evrima, uz godišnju efektivnu kamatu od 7,1 odsto i bez osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Minimalni iznos kredita je 10.000 evra, a maksimalni 300.000, dok period otplate može da bude najmanje pet, a najviše 30 godina.

Uslov Alfa banke je da nekretnina na kojoj će biti hipoteka bude na teritoriji Srbije, i da je vrednija od stana koji klijent kupuje kreditom u Grčkoj. Ta vrednost mora da bude 43 odsto veća od iznosa kredita ako klijent nema učešće, i 33 odsto veća ako ga ima.

Zanimljivo je da stan na kojem bi bila hipoteka, prema uslovima ove banke ne mora da bude uknjižen, odnosno izgrađen, a hipoteka može biti stavljena i na građevinsko zemljište ili zemljište sa građevinskom dozvolom, ukoliko je njegova vrednost duplo veća od iznosa kredita.

Na primeru kupovine stana od oko 50 kvadrata u mestu Kasandra, koji košta 30.000 evra, uz kredit u Alfa banci na taj iznos i na rok otplate od 30 godina, klijent bi mesečno za ratu morao da odvaja 186,91 evra.

Ta banka je, navodeći dodatne troškove, istakla i procenitelja nekretnine na koju se upisuje hipoteka, što je oko 70 evra, te izveštaj kreditnog biroa od 246 dinara i troškove prevoda predugovora sa grčkog od oko 100 evra. Tu je i taksa katastra za list nepokretnosti za objekat u Srbiji koji je predmet hipoteke od oko 10 evra.

Zatim, banka navodi trošak na ime takse za prenos vlasništva od oko tri odsto na katastarsku vrednost kod starijih nekretnina, a kod novijih taksa može da iznosi 23 odsto. Notar košta tri do četiri odsto od katastarske vrednosti, a taksa katastra 0,4 odsto od cene iz ugovora o kupoprodaji.

Banka navodi da je trošak advokata oko 500 evra kada je cena nekretnine do 50.000 evra, a kada je veća onda je trošak jedan odsto od cene. Agencija uzima proviziju od 1.000 evra kada je cena nekretnine manja od 25.000, 1.500 kada je cena između 25.000 - 50.000 evra, a za nekretnine od preko 50.000 evra, provizija je tri odsto od cene.

Osobe koje se odluče za kredit moraju da imaju otvoren devizni tekući račun sa koga se sredstva prebacuju na račun prodavca u Grčkoj, a Alfa banka ističe da tu nemaju troškove otvaranja, zatvaranja i održavanja.

"Kredit se isplaćuje na dinarski tekući račun klijenta po srednjem kursu NBS na dan isplate, a onda se radi transfer na devizni tekući račun po kursu koji može da bude okvirno 50 para iznad srednjeg kursa što na iznos kredita od 50.000 evra znači okvirno 25.000 dinara", objavila je Alfa banka.

Naknada te banke za transfer sredstava na račun prodavca u Grčkoj je 0.4 odsto, a maksimum 250 evra, plus troškovi inobanke 10-30 evra.

Savet Alfa banke za one koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Grčkoj je da najpre dobiju informaciju o okvirnom iznosu troškova koji se plaćaju godišnje - struja, voda, porez na imovinu, održavanje zgrade...

"Potrebno je da dobijete informaciju da li u cenu stana/kuće/apartmana ulazi čista ili miks površina. Naime, u Grčkoj čista površina uključuje zbir površina svih prostorija i zidova, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih. Miks površina uključuje pored toga i proporcionalni deo, prema veličini stana, površine hodnika, stepeništa, liftovsko okno ako ga ima. Posebno je atraktivno to što u Grčkoj površina terase ne ulazi u cenu stana", navodi Alfa banka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar