Krediti sa dužim rokom otplate – Ovo su razlozi za i protiv

Kada uzimate kredit, uvek se nameće nekoliko pitanja na koje je važno znati pravi odgovor: Koliko mi novca treba, koliko dugo ću otplaćivati kredit i kolika će mi biti rata?

Jasno je da su dužina otplate kredita i iznos mesečne rate u obrnuto- proporcionalnom odnosu. Takođe je jasno da kod velikih iznosa (najčešće su u pitanju stambeni krediti) dužina otplate kredita može da se meri i decenijama, jer je velikoj većini korisnika samo tako izvodljivo da izmiruju mesečne rate a da pored toga mogu da održe normalan kućni budžet.

Kad se radi o kreditima na relativno manje sume, na vama je da procenite da li želite da ih otplatite brže, ali da rata bude veća, ili da otplatu rasporedite na duži period, recimo 120 mececi, kako bi vam mesečne obaveze bile podnošljivije.

Krediti na 10 godina kod kojih su rate niže dobri su u slučaju da vam je potrebna dodatna gotovina, kao i kada vaša primanja (ili stil života) ne dozvoljavaju da vam mesečna rata bude visoka. Najveća prednost dužih kredita je da se manje “osete” na mesečnom nivou i da nećete morati da menjate navike i odričete se stvari koje su vam bitne.

Negativna strana dužih kredita je da je ukupna suma koju ćete platiti veća i što vam ova vrsta zaduženja stvara dugoročni pritisak da ste “zarobljeni” ili “dužni” na duge staze. Zbog ovoga je bitno imati na umu na šta ćete potrošiti sredstva – ako je u pitanju dugoročna i bitna investicija (na primer kupovina automobila, adaptacija stambenog ili poslovnog prostora, obrazovanje dece ili slično), činjenica da ćete deset godina biti zaduženi vam neće teško pasti jer vaš cilj to opravdava.

Sa druge strane, ideja da deset godina dugujete zbog kratkotrajnog zadovoljstva kao što je luksuzno letovanje ili raskošna svadba koje realno ne možete da priuštite, verovatno će nam na duže staze doneti negativan osećaj da ste nepromišljeno potrošili više nego što je trebalo i da ta “investicija” nije bila vredna decenijske obaveze koja vas opterećuje.

Na kraju dana, na svakome je da proceni šta je za njega bitno i praktično, ali pre nego što se odlučite za bilo kakav kredit, budite sigurni da ste dobili najbolju moguću ponudu koja postoji u tom trenutku. Da u potrazi za najboljim kreditom ne biste potrošili čitave nedelje u surfovanju Internetom i obilasku poslovnica, sada imate priliku da na jednom mestu dobijete najpovoljniju moguću ponudu za kredit, skrojenu baš po vašoj meri i potrebama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar