Kraljevo: Izbeglicama 10 stanova

Deset romskih porodica raseljenih sa Kosmeta 1999. juče se uselilo u nove stanove površine od 40 do 50 kvadrata, u novosagrađenoj zgradi namenjenoj socijalnom stanovanju, neposredno uz postojeće romsko naselje, čime je praktično zatvoren i poslednji kolektivni izbeglički centar u Kraljevu.

Sredstva za izgradnju ove zgrade, u iznosu od oko 25 miliona dinara, obezbedio je Komesarijat za izbeglice u saradnji sa UNHCR, dok je lokalna samouprava obezbedila lokaciju i kompletnu infrastrukturu. Uz prigodnu svečanost, ključeve romskim porodicama koje su do juče živele u takozvanom šatorskom naselju uručili su Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić i njegov zamenik Milun Jovanović.

- Dobro je što nova godina počinje tako što ove porodice konačno dobijaju krov nad glavom i šansu za početak novog, boljeg života - rekao je Cucić, dodajući da u devet kolektivnih centara na području uže Srbije trenutno živi još oko 1.200 ljudi, od kojih je oko 400 izbeglica.

- Porodice će morati da plaćaju neku vrstu kirije, a mi smo se sa Centrom za socijalni rad dogovorili da to bude simboličnih pola evra po kvadratu - naglasio je Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Uz ključeve novih stanova, sve romske porodice dobile su prilikom useljenja i ponešto od pokućstva - šporet na drva, veš-mašinu ili frižider, dok su najmlađi dobili i po novogodišnji paketić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar