Kragujevac: Već smo jeftiniji od Jagodine

U Kragujevcu postoji jedna lokacija površine hektar i po na kojoj mogu da se grade jeftini stanovi, kaže član gradskog veća za investicije Nebojša Vasiljević. Vasiljević navodi da je gradska uprava komunalnim davanjima i taksama koje su nepromenje poslednjih pet godina potencijalnim investitorima već dala povlastice.

- Moram da kažem da smo mi 30 odsto jeftiniji od Jagodine – rekao je Vasiljević i naveo da Kragujevac za izgradnju poslovnog prostora daje popust na plaćanje naknade za zemljište od 70 evra, odnosno 50 evra ako je stambeni, kao i 42 evra ako je prva zona.

Takođe, rekao je on, dodatne povlastice su na kvadrate, pa tako 20 odsto je naknada niža ako je jednokratna uplata, odnosno 30 odsto manja ako se gradi više od 5.000 kvadratih metara.

- Kragujevac je izuzetno mnogo učinio sa popustima, pa ne bi bila ovolika gradnja, da nije – rekao je Vasiljević. - Na lokaciji u blizini glavne železničke stanice, kod Tankosićeve ulice i silosa, mogli bi da se grade jeftini stanovi, jer nije potrebno ukopavanje i zidalo bi se sa kote nula.

Prema njegovim rečima, grad ima još jednu lokaciju površine od osam hektara, na kojoj je kasarna „Radomir Putnik“, ali na njoj nije ekonomično graditi jeftine stanove, jer je u ekstra zoni.

- Svaka inicijativa koja podstiče građevinsku industriju je dobrodošla, ali moram da kažem da, ako su imputi i drugi ulazni parametri za džabe odnosno besplatno, onda to nije baš ekonomska priča – rekao je Vasiljević.

Objašnjavajući da lokalna samouprava Kragujevca ima odluke koje, kako je naveo, idu u pravcu pomoći građevinskoj industriji kroz izgradnju stanova, on je precizirao da prema tim odlukama grad taj koji na svom zemljištu uzima lokacijsku dozvolu, priprema kompletne papire, revidira projekte i radi tehnički prijem i upotrebnu dozvolu, a isplatu građevinskoj industriji vrši kroz stanove u zgradi koja se gradi.

- Cilj je da grad vodi tu priču, prvo zato što postoji sigurnost, a druga stvar je da to budu jeftiniji kvadrati, ali da istovremeno kroz prodaju tih kvadrata postoji određeni prihod budžeta, jer dobar deo gradskih prihoda dolazi sa te strane – naveo je Vasiljević.

Kada je reč o smanjenju komunalnih davanja i taksi, Vasiljević je rekao da je Kragujevac sa visinom taksi, koje nisu menjane poslednjih pet godina, već dao izuzetne povlastice.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar