Konkurs za prve stanare

Na poslednjoj sednici Gradskog veća, održanoj ove nedelje u Zrenjaninu, usvojena je odluka koja prethodi raspisivanju konkursa za dodelu deset socijalnih stanova, čiju izgradnju je u najvećem gradu Banata finansirala Agencija za stanovanje. Prethodno se čekalo da Vlada Srbije usvoji Uredbu kojom su utvrđeni kriterijumi za dodelu socijalnih stanova, izgrađenih u Ulici Franje Kluza, gde je zrenjaninska lokalna samouprava obezbedila infrastrukturu.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglašava da je vrednost projekta oko 40 miliona dinara, od čega je Republika uložila 27 miliona, dok je 13 miliona izdvojio Grad. Državni novac utrošen je isključivo za gradnju stambenih jedinica, ukupne površine 420 kvadratnih metara, dok su gradske pare otišle na obezbeđivanje zemljišta, izgradnju infrastrukture i pripremu prateće dokumentacije neophodne za sprovođenje projekta.

- Zadatak nam je da rešimo deo problema socijalnog stanovanja u Zrenjaninu. Završili smo gradnju objekata, obavili tehnički prijem u skladu s Uredbom Vlade Srbije i na Gradskom veću doneli odluku o načinu raspodele tih stanova. Očekujemo da odluka bude verifikovana i na zasedanju Skupštine grada, u sredu, 1. jula - ističe Santovac.

Njome je predviđeno raspisivanje konkursa koji će trajati 30 dana. Potom sledi rok od 20 dana, kada će biti odabrani prvi korisnici ovih stanova koji, naglašava Santovac, neće postati vlasnici nekretnina, već će potpisati ugovore o zakupu. Stanovi će se davati u zakup na određeno vreme, a najduže na period od tri godine.

- Konkursom će biti jasno definisana pravila na koji način se sprovodi bodovanje, koji su uslovi za dobijanje stanova i koliko koji od tih faktora nosi poena. Neophodno će biti i prilaganje određenih dokaza o posedovanju nekretnina ili radnoj sposobnosti, primanjima, invalidnosti - napominje Santovac.

Ranije je iz Gradske stambene agencije saopšteno da će, po kriterijumima koje predviđa Uredba, ključni elementi za odabir stanara biti stambeni status, imovinsko stanje, zdravstveno stanje i invalidnost, kao i broj članova domaćinstva. Prednost će imati osobe sa invaliditetom, porodice sa više dece, lica preko 65 godina, deca bez roditeljskog staranja i samohrani roditelji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar