Komercijalna banka: Kredit IFC-ja Komercijalnoj banci u cilju povećanja stambenog kreditiranja u Srbiji

International Finance Corporation (IFC), članica grupe Svetske banke, odobrila je kredit od 15 miliona evra Komercijalnoj banci kao podršku kreditnim aktivnostima banke u segmentu stambenih kredita kako bi se povećala dostupnost stambenih kredita potencijalnim kupcima nekretnina u Srbiji.

Komercijalna banka je najveća banka u državnom vlasništvu u Srbiji i druga po veličini na tržištu, sa rastućim tržišnim učešćem.

Saradnja između IFC-ja i Komercijalne banke započela je 2009. godine ulaganjem IFC Capitalization Fund-a od 40,2 miliona evra u zamenljive preferencijalne akcije. Ova investicija je bila deo finansijskog paketa od 120 miliona evra koji su obezbedile međunarodne finansijske institucije (EBRD, DEG i SwedFund).

„Ovim kreditom se dalje učvršćuje naše strateško partnerstvo sa IFC-jem. Dodatni kreditni potencijal predstavlja ozbiljnu osnovu da još značajnije i kvalitetnije podržimo potrebe naših klijenata u za njih možda i najznačajnijem segmentu odnosa sa bankom. Ovaj aranžman će dalje jačati i našu konkurentsku sposobnost i tržišnu poziciju, koja je i inače iznad proseka“, istakao je Mihajlo Kosanović, direktor Odeljenja finansijskih institucija u Komercijalnoj banci.

U decembru 2011. godine IFC je Komercijalnoj banci odobrila kredit od 50 miliona evra u cilju podsticanja daljeg rasta banke. IFC-jev Program korporativnog upravljanja u Evropi i centralnoj Aziji je takođe primenjen u Komercijalnoj banci kako bi se ocenila praksa korporativnog upravljanja i procedure u banci i predložila unapređenja.

„Sarađujemo sa Komercijalnom bankom kako bismo ojačali bankarski sistem u Srbiji i obezbedili stalnu dostupnost sredstava preduzećima i građanima kojima su ta sredstva potrebna“, izjavio je Thomas Lubeck, IFC regionalni menadžer za zapadni Balkan. „Novi IFC-jev zajam Komercijalnoj banci omogućiće Banci da poveća svoj portfolio stambenih kredita i pomogne svojim klijentima da postanu vlasnici stanova“.

Srbija je postala akcionar i članica IFC-ja 2001. godine. Od tada, investicije IFC-ja u Srbiju su narasle na 2,2 milijarde dolara, uključujući i sredstva mobilisana od naših partnera. IFC je skoncentrisao svoja ulaganja u Srbiju na povećanje dostupnosti sredstava, pružajući podršku razvoju lokalnih finansijskih institucija i ulaganjem u preduzeća u sektoru poljoprivrede i proizvodnje. Konsultantske usluge IFC-ja imaju za cilj da unaprede klimu za investiranje i performanse preduzeća u privatnom sektoru, kao i da promovišu učešće privatnog sektora u infrastrukturnim projektima.

O IFC (International Finance Corporation)

IFC, članica grupe Svetske banke, je najveća globalna razvojna institucija fokusirana isključivo na privatni sektor. U saradnji sa privatnim preduzećima u oko 100 zemalja, mi koristimo svoj kapital, stručnost i uticaj kako bismo pomogli u suzbijanju ekstremnog siromaštva i jačanju prosperiteta svih društvenih grupa. U 2014. finansijskoj godini obezbedili smo ulaganja u iznosu od više od 22 milijarde dolara u cilju unapređenje života u zemljama u razvoju i rešavanja najhitnijih izazova koje razvoj nameće.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar