Koliko košta najam stana na dan?

Veći gradovi u Srbiji, a pre svega Beograd, nisu odoleli evropskom trendu iznajmljivanja stana na jedan dan. Tako su vlasnici stanova postali ozbiljni konkurenti hotelima i hostelima, ne samo konforom, već i cenom. Krevet na dan može da se iznajmi i za 15 evra, dok su za one sa većim prohtevima na raspolaganju i luksuzniji stanovi koji na dan koštaju i do 300 evra.

Zašto izdavati stan na dan, a ne mesečno?
U doba krize ljudi pokušavaju na bilo koji način da više zarade, a jedna od takvih ideja je pretvaranje vlastitog stana u privatni smeštaj, pa umesto da podstanarima izdaju stan za, recimo 300 evra mesečno, vlasnici ga pretvore u „mini hostel” i izdaju na dan.

“Prepisivanju” ovog trenda od evropskih zemalja doprinosi i to što je nesumnjivo da je vlasnicima stanova poslednjih godina sve teže da nađu podstanara koji nije problematičan. To je pre svega takav podstanar koji redovno plaća mesečnu kiriju, komunalije, održava stan i ne uznemirava ostale stanare u zgradi.

Ako se umesto stalnog podstanara odluče da stan izdaju dnevno, tada im najveća briga postaje da makar osam dana mesečno imaju gosta. Toliko je naime, u proseku potrebno da zarade mesečnu kiriju od stalnog podstanara.

Kad se podvuče crta, vlasnici stana mogu daleko više da zarade ako redovno imaju klijente na po nekoliko dana, nego ako stan izdaju za mesečnu kiriju.

Uz to, klijenti su drugačiji. Od vlasnice koja svoj stan u centru Beograda izdaje na dan, saznajemo da su klijenti uglavnom stranci i to mlađa generacija.

“Njima više odgovara da u grupi iznajme ceo stan na, recimo, pet dana koliko borave u turističkoj poseti Beogradu. Oni takođe nemaju problem s novcem, pa je “saradnja” na obostrano zadovoljstvo”, priča vlasnica stana kod koje je u ponudi stan za izdavanje na dan, Lidija K.

Iako su stranci najčešći klijenti, ona dodaje da stan na dan iznajmljuju i poslovni ljudi. Razlog je pre svega, kako je ocenila, komfor i mogućnost da se lako dogovore oko eventualnog produžetka boravka, vremena napuštanja stana i slično.

Takvi stanovi su pogodni i za Beograđane kojima je potreba prostor za ljubavne susrete “Meni to ne smeta, sve dok su korektni i diskretni”, rekla je ona.

Cene
Cene iznajmljivanja zavise najviše od veličine, opremljenosti i lokacije, a kreću se od skromnih sedam evra za dan na periferiji, do 75 evra za dan u velikom stanu u centru grada. Ekstra luksuzni stanovi, mogu da koštaju i do 300 evra na dan.

Najčešće situacije koje ćete videti u oglasima kada je reč o dnevnom rentiranju, jeste izdavanje na dan velikih stanova, kojima je inače teško naći vernog stanara koliko zbog visoke kirije, toliko i zbog skupih komunalija.

Takvi stanovi, s druge strane, ako se izdaju na dan, brzo planu, i mahom za njih ima interesenata. Mada, vlasnici kažu da cena često varira zavisno od broja gostiju u stanu, od toga koliko dana planiraju da ostanu, od turističke sezone...

Najviše je u ponudi dvosobnih i trosobnih stanova po ceni od 30 evra po danu. Primera radi, trosoban stan u centru grada gazda bi mogao da izdaje za oko 300 evra mesečno. S druge strane, ako odluči da sobe izdaje posebno, za prosečnih 30 evra dnevno, tu kiriju može da zaradi i za deset dana.

Rizik posla
Ovim poslom bave se agencije za rentiranje, ali i vlasnici stanova u sopstvenoj režiji. Neki upozoravaju da posao dnevnog izdavanja može biti rizičan jer stan može da se ošteti, može da se desi da nema dovoljno zainteresovanih…

Komšije u zgradama u kojima vlasnici stanove izdaju na dan, nisu zbog toga, kako se čini, naročito srećni. Kako kažu, nikad ne znaju koji će jezik čuti u hodniku i ko im se šeta kroz zgradu ili ima ključ od ulaza.
S druge strane, agencije su se priključile trendu i na internetu ostavljaju fotografije stanova za dnevno rentiranje i brojeve mobilnih telefona za rezervacije.

U Beogradu skoro 2.000 ležajeva, trećina na crno
U Beogradu je, prema procenama, dostupno nešto manje od 2.000 ležajeva u privatnom smeštaju.
Sve kontrole prošlo je oko 1.200 ležajeva, odnosno ti su stanovi dobili kategorizaciju, obično od tri ili četiri zvezdice. Nelegalni smeštaj, dakle onaj koji nije kategorizovan i proveren, čini trećinu ukupno raspoloživih kapaciteta. Procene su da se u Beogradu oko 600 stanova izdaje na crno i da nisu prošli nikakvu kontrolu.

Pravila dnevnog iznajmljivanja
Uobičajeno u dnevnom rentiranju je, da vlasnici stana depozit naplaćuju tek za iznajmljivanje koje prelazi nedelju dana. Pravilo za dnevno iznajmljivanje je takođe da se u stan ulazi rano ujutro, izuzev ukoliko stan nije bio zauzet dan ranije. U tom slučaju, praksa je da prethodni stanar napusti stan do podne, a novi može da se useli u 13 sati, posle čišćenja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar