Koliko košta najam stana blizu beogradskih fakulteta

Sezona izdavanja stanova već je počela, a najveću tražnju u ovo doba godine podstiču studenti pred novu školsku godinu. Dobra vest za sve koji traže stan, za studente i ostale podstanare, jeste ta da su cene zakupa ove godine nešto niže u odnosu na prethodni period. Halo oglasi nekretnine istraživali su za vas kakva je ponuda i koje su cene u najvećem univerzitetskom gradu u Srbiji - u Beogradu.

Prvi savet za sve one koji su krenuli u potragu za odgovarajuchim stanom, jeste da budu brzi. Avgust je mesec kada povoljni i kvalitetni stanovi brzo “planu”, jer masa studenata pred početak nove školske godine traži smeštaj baš tokom ovog meseca.

Najtraženiji su manji jednosobni stanovi, garsonjere i dvosobni stanovi - to su nekretnine za koje je lako naći podstanare posebno u ovom periodu, ali naravno, pod uslovom da troškovi komunalija nisu previsoki.

Trosoban stan košta kao jednosoban, ali...
Cene su u prestonici različite, a najviše variraju zbog opremljenosti stana, lokacije, od toga da li ima centralno grejanje ili nema... Stanovi u blizini škola i fakulteta drže cenu iako nisu u centru, a utiče još i spratnost, opremljenost… Tako je, na primer, za jednosoban stan u Beogradu potrebno izdvojiti oko 150-250 evra.

"Zanimljivo je da su zapravo najskuplje garsonjere i mali stanovi, posebno oni koji su locirani blizu fakulteta i srednjih škola. Njima cena, ni kada je reč o izdavanju, ni kada je reč o prodaji, nikako da padne", kažu agenti za nekretnine.

Kako navode, sada je situacija takva da za relativno mali novac, recimo 250 evra, može da se iznajmi i trosoban stan, ako je udaljen od centra. Međutim, tu bi trebalo posebno voditi računa o troškovima za struju ili infostan, koje mogu da "nazidaju" krajnji trošak smeštaja za još oko 200 evra - zavisi. Samo trošak za infostan, na primer, može da bude veći od 100 evra.

Manji stanovi najtraženiji, Mirijevo i Borča najjeftiniji
Kad studenti traže stan, mahom ih zanima da trošak po osobi ne prelazi 100 evra. Najjeftinija naselja u prestonici, gde recimo garsonjera može da se nade i za 100 evra jesu Mirijevo, Karaburma, Borča, Medaković. Na tim lokacijama i veći jednoiposoban ili dvosoban stan mogu da se nađu za 200 evra.

Praksa je i da nekoliko studenata odluči da iznajmi veći stan, na boljoj lokaciji i da u tom slučaju dele i troškove, jer ih izađe kao garsonjera u udaljenom delu grada.

U ovim situacijama, nije retkost da gazde, recimo trosobnih stanova, odluče da ograniče broj ljudi koji u njima mogu da žive, kako bi izbegli veće habanje i česte popravke. U agencijama kažu da je takva praksa uglavnom rasprostranjena prilikom iznajmljivanja dvosobnih stanova. Dvosobni stanovi koštaju od 200 do 600 evra, zavisno od zone grada i opremljenosti.

Ipak, u ovom periodu najatraktivnije lokacije su centar grada, delovi oko Vukovog spomenika, oko fakulteta na Voždovcu, oko Kliničkog centra gde se nalazi nekoliko fakulteta, kao i Novi Beograd oko Starog Merkatora, odnosno sve one lokacije koje se nalaze blizu fakulteta ili imaju dobru povezanost linijama gradskog prevoza.

Tako garsonjere i jednosobni stanovi oko Vukovog spomenika koštaju mesečno od 180 do 220 evra, dok jednoiposobni i dvosobni dostižu cenu od 220 do 250 evra.

Voždovac u blizini fakulteta takođe drži cenu, pa najam garsonjere i jednosobnih stanova u tom kraju mesečno košta od 120 do 200 evra, a jednoiposobni i dvosobni koštaju od 160 do 250 evra.

Na Novom Beogradu situacija je takva da za manje stanove, garsonjere i jednosobne mesečno treba odvojiti od 150 do 200 evra, a za jednoiposobne i dvosobne od 180 do 270 evra. Nešto su veće cene oko Medicinskog i Veterinarskog fakulteta, ali zato što su i ti stanovi blizu centra grada.

Iznajmljivanje sobe
Kome ne smeta suživot sa vlasnikom stana, može da prođe jeftinije i iznajmi sobu, za koje je potrebno odvojiti od 70 do 140 evra mesečno, opet zavisno od opremljenosti i lokacije.
Specifičnost sobe je ta što neke gazde, recimo, u cenu uključe i sve troškove, a neki ipak odluče da plaćate struju po pola i slično.

Ograničenje prilikom iznajmljivanja sobe jeste i to što su kućna pravila već tu, a na novom stanaru je da se u njih i uklopi.

Depozit - startni trošak

Ono što za mnoge predstavlja problem jeste to što vlasnici stana mahom insistiraju da podstanar prilikom plaćanja prve kirije plati i depozit u visini te kirije. Tako se trošak u prvom mesecu duplira. Većini vlasnika to je način da se zaštite od nesavesnih podstanara. Njima depozit služi da budu sigurni da stanar neće ostaviti neplaćene račune ili štetu u stanu. Mnogi su u tom slučaju spremni i da spuste cenu zakupa, samo ako je stanar voljan da jednu kiriju priloži kao vrstu osiguranja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar