Koliko košta izolacija kuće?

Naplaćuje se po kvadratnom metru, cene materijala kreću se od 10 do 18 evra po m², a čitav posao može biti završen u roku od pet do 25 dana zavisno od veličine objekta.

Svedoci smo sve češćih poskupljenja energenata neophodnih za grejanje tokom hladnih zimskih, ali i jesenjih dana, pa veoma često proleće dočekamo sa dugovima za struju ili nas tokom zime iznenadi nestanak uglja ili drva za ogrev.

Ako ste se i vi prepoznali u ovom uvodu, predlažemo vam da pročitate savete stručnjaka, sa kojima smo razgovarali i to na temu izolacije kuće. Naime, u najvećem broju slučajeva, prevelika potrošnja električne energije kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje, upravo je posledica loše izolacije objekta u kome živite.

Kako bismo vam, kao i do sada dali samo tačne, proverene i stručne savete, u pomoć su nam pritekli naši prijatelji iz kompanije „Royal star home“, koji se punih 25 godina uspešno bave adaptacijom, nadogradnjom i izgradnjom objekata i kuća, i otkrili vam na šta sve treba obratiti pažnju kada je izolacija kuće u pitanju.

Izolacija objekta važna je iz više razloga i donosi nekoliko odličnih rezultata, a samo neki od njih su zaštita i produžen vek trajanja, kao i veća vrednost nekretnine, nemogućnost pojave vlage, kondenzacije i gljivica, manji računi za struju, onemogućavanje naglog hlađenja prostorija po prestanku rada grejnih tela...

„Savetujemo postavljanje dobre izolacije pre svega zbog uštede električne energije, kao i grejanja. Kada govorimo o izolaciji neophodno je uraditi i hidroizolaciju kako bi se onemogućio prodor vode, kiše ili snega, kroz zidove“, naglasio je vlasnik firme „Royal star home“, Jovan Danić.

Najbolji materijali za izolaciju

Čak i kada krenete u ovakve poslove, morate biti pažljivi i dobro informisani. Naime, veoma je važno kojim materijalima se radi izolacija na vašoj kući, jer ćete na taj način potrošnju električne energije svesti na minimum.

Na tržištu se mogu pronaći raznovrsni materijali koji su pogodni za izolaciju, a to su: stiropor, stirodur, vuna (kamena ili staklena mineralna)... Svaki od njih odlikuje se različitim svojstvima, pa se postavlja pitanje šta odabrati?

Pre svega potrebno je da materijal bude prirodan, bez veštačkih primesa, da onemogućava gubitak toplote zimi, kao i da obezbedi prijatnu atmosferu unutar objekta leti, da bude otporan na vodu ali i da omogućava čitavom objektu da „diše“. Naravno, kada birate materijal vodite računa i da on bude na neki način i zvučan izolator, tačnije da smanji prodor spoljašnje buke u vaš dom.

Gospodin Danić savetuje da je izolaciju dobro uraditi uz pomoć stiropora, jer je čitava investicija povoljna, ali i kvalitetna. Kako bi izolacija bila najkvalitetnija potrebno je da debljina ovog izolacinog materijala bude 8cm. Preko stiropora obavezno je postavljanje mrežica, pa tek na kraju fasade. Mnogi vlasnici kuća žive u objektima koji nemaju fasadu, pa nisu ni svesni da je bez nje gubitak toplote u zimskom periodu, kao i pregrevanje objekta tokom leta, veoma često.

Ako se ipak dvoumite i želite da u vaš objekat postavite vunu, kamenu ili staklenu, znajte da se ovaj materijal pokazao kao odličan izolator koji omogućava objektu da diše, nezapaljiv je i nepromenljiv.

Postavljanje izolacije naplaćuje se po kvadraturi

Nakon odabira kvalitetnog izvođača, kao i materijala morate znati i da se ovakav posao naplaćuje po kvadratu. Izolacija, u zavisnosti od kvadrature, naplaćuje se po kvadratnom metru, a cena materijala je od 10 do 18 evra po m². Naravno, naplata se vrši po završenom poslu.

Za koliko dana će biti završen posao zavisi pre svega od veličine objekta, pa radovi mogu trajati od pet do 25 dana.

Iako vam se učini da sve možete samostalno da završite, predlažemo vam da potražite pomoć majstora, kako ne bi bilo propusta i kako biste hladnu zimu dočekali spremni i u toplom.

Proračuni kažu da sa dobrom izolacijom možete smanjiti troškove i do 40 odsto, a savet stručnjaka je da ovakve radove izvodite pre obimnih kiša i lošeg vremena, pa se ovaj sunčani oktobar čini kao idealan za to.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar