Koliko košta izgradnja kuće u Beogradu?

Pokušali smo da saznamo koliki troškovi očekuju one koji danas odluče da sagrade kuću u Beogradu, ali i posle deset dana razgovora sa najrazličitijim stručnjacima nismo uspeli da dođemo do cene svih stavki na koje je u tom mukotrpnom procesu potrebno izdvojiti novac. A, verujte, ima ih mnogo i zavise od isto toliko mnogo faktora.

bgnekretnine

Na prvi problem naišli smo već na početku, jer nijedan stručnjak nije želeo da nam da ni približnu procenu koliko bi nas stajala izgradnja temelja i konstrukcije kuće od 100 kvadrata.

- To sve zavisi od rasporeda i broja soba i hodnika, od broja stubova, od kvaliteta materijala i radne snage. Teško je proceniti bez konkretnog projekta, a projekat košta najmanje 1.500 evra – rekao nam je građevinski inženjer Miodrag Lazić.

Kad smo napokon uspeli da dobijemo neku prosečnu visinu troškova izgradnje kuće, shvatili smo da smo da još čekamo cenu građevinske i upotrebne dozvole, raznih saglasnosti i priključaka. Naime, ako ste čuli od rođaka iz Leskovca koliko je on to sve platio, ne obazirite se na tu informaciju ako ne želite da gradite kuću u Leskovcu, jer su cene različite ne samo u različitim gradovima, nego i u različitim delovima gradova.

- Za gradnju kuće mora da postoji lokacijska dozvola, građevinska dozvola, po kvadratu mora da se plati naknada za uređenje građevinskog zemljišta, priključci, i na kraju upotrebna dozvola. A sve to opterećuje kvadrat i u zavisnosti od lokacije i grada te obaveze mogu da podignu cenu i za 100 odsto, posebno u ekstra zonama u Beogradu – kaže građevinski stručnjak Goran Rodić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar