Koliko će vas zaista koštati poskupljenje struje

Ako ste struju plaćali 4.000 dinara, uskoro ćete 4.400. Ako ste na granici sa crvenom zonom, račun će vam biti veći za 2.200 dinara. A ako se grejete na struju, nagrabusili ste!

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić konačno je juče najavio da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizirao kada ni za koliko.

Ministar je otkrio i da će pored nove cene promeniti i tarifni sistem, kao i da će mnogo više korisnika lakše ulaziti u najskuplju zonu. Na osnovu ovih podataka može se zakljućiti da će građane stvarno koštati najavljeno poskupljenje struje.

Najrealnija opcija je da cena struje bude povećana 10 odsto. Za sve one čiji je račun 4.000 dinara i koji mesečno troše oko 800 kilovata (plava i zelena zona) struja će poskupeti za 400 dinara. Ali najavljena promena tarifnog sistema najviše će pogoditi one sa računom od 6.000 dinara koji sada troše oko 1.600 kilovata i nalaze se na granici između plave i crvene zone.

Pošto će granica za ulazak u crvenu zonu biti pomerena na 1.400 kilovata, oni će, pored poskupljena od 10 odsto, platiti i prelazak u najskuplju zonu, odnosno još 1.600 dinara, koliko ih košta “spornih” 200 kilovata.

Ovi građani ako žele da ostanu u plavoj zoni i mesečno potroše 1.400 kilovata, moraće da urade sledeće: nema kupanja kad žele jer boljer sme da radi maksimum 14 sati dnevno; pranje veša samo sedam puta mesečno; samo tri sijalice smeju da rade maksimalno pet sati dnevno; kuvanje na jednoj ringli, i to tri sata dnevno, ali bez rerne; grejalica maksimum četiri i po sata dnevno; TV možete da gledate četiri sata, a na kompjuteru da radite osam sati dnevno.

Naravno, u Ministarstvu rudarstva misle o redovnim platišama i o onima koji štede struju. Popust od pet odsto na redovno plaćanje računa ostaje, a najavljeno je i da bi oni koji u tri meseca smanje potrošnju struje mogli da računaju da dodatni popust od pet odsto. Za najugroženije stanovnike razmišlja se i o povećanju besplatnih kilovat-sati sa sadašnjih 250 kilovata mesečno.

Dok su građani već počeli da brinu svoju brigu kako će plaćati nove račune, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković brine svoju brigu i uverava nas da najavljeno poskupljenje struje neće uticati na inflaciju. Ona je juče otkrila da je Narodna banka u svoje planove inflacije za 2014. već uračunala poskupljenje struje od 12 odsto, i dodala da zbog toga ne očekuje poskupljenje hrane.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela u avgustu prošle godine, 11,5 odsto, a pre toga u aprilu 2012. godine 15 posto i 10 odsto u martu 2010.

Antić: Smanjićemo prag za crvenu zonu

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je da će struja u Srbiji sigurno poskupeti, ali nije precizirao kada. Antić je rekao i da će procenat poskupljenja biti “manji od onog koji se ranije pominjao od 30 odsto”.

- Ideja je i da se smanji broj kilovata za ulazak u najskuplju, crvenu zonu sa sadašnjih 1.600 kilovata na 1.400 kilovata. Želimo da podstaknemo ljude da štede struju i da destimulišemo sve one koji struku neefikasno troše - rekao je Antić

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar