Koliko će nas koštati kvadrat stana u 2016.

U 2016. godini cene kvadratnog metra stambenog prostora ostaće stabilne, gradiće se više, a tražnja će blago da poraste.

Prošle godine, za razliku od prethodnih kada su cene nekretnina padale, prosečna cena kvadrata bila je relativno stabilna.

U 2015. cena kvadratnog metra u Beogradu kretala se već od 500- 600 evra na periferiji, pa do oko 2.400 za prestoničku ekstrazonu, koja i dalje nosi titulu najskupljeg dela Srbije, kada su nekretnine u pitanju.

U Novom Sadu cene su se kretale od 500 do 1.500 evra, dok u Nišu kao i u Kragujevcu kvadrat košta od 500 do 1.100 evra.

List navodi da se u 2016. na tržištu nekretnina u Srbiji očekuju krupne promene, i to u vidu obavezne legalizacije, uvođenja elektronske građevinske dozvole, ali i primene Zakona o stanovanju, koji će uvesti red i promeniti pravila po stambenim zgradama.

Kada je reč o Zakona o stanovanju koji će biti usvojen uskoro, on će obeležiti narednu godinu tako što će svi koji žive u stambenim zgradama morati da se prilagode novim pravilima. Primera radi, zgrade će dobiti upravnike, upravnici će za svoj rad odgovarati skupštini stanara, a upravnika bira vlasnik objekta koji tu odluku opet donosi na skupštini stanara.

Kad je u pitanju legalizacija bespravno izgrađenih objekata, u Srbiji trenutno ima oko 1,5 miliona nelegalizovanih objekata, a resorno ministarstvo je već upozoravalo da će za one koji ne upišu svoju nekretninu u zemljišne knjige uslediti rušenje. Ono što će legalizacija sigurno doneti u 2016. godini je porast cena novogradnje, jer se stanovi kod kojih su „papiri predati za legalizaciju“ trenutno prodaju po dosta niskim i cenama ispod realne tržišne vrednosti.

Ipak, taj porast cena novogradnje neće mnogo uticati ta sveukupan trend i stabilne cene nekretnina u Srbiji, koje će takve ostati i u 2016.

Za razliku od prethodnih, turbulentnih godina, sada se mogu odrediti tačne prosečne cene po delovima Beograda i u gradovima u Srbiji.

Što se tiče daljeg sređivanja tržišta, u 2016. tržište će sigurno dobiti još par stotina licenciranih agenata za nekretnine, jer će biti raspisani i novi ispitni rokovi za sticanje licence. Ono što se sigurno može očekivati je dalje ukrupnjavanje tržišta, u smislu gašenja manjih agencija i jačanja onih koje su se trajno opredelile za legalno i kvalitetno poslovanje.

U drugoj polovini 2015. banke su se ponovo aktivirale i dodatno snizile kamate na stambene kredite, koje su najpovoljnije u poslednjih 10 godina, što bi trebalo i blago da poveća potražnju za nekretninama u 2016.

Građani će sada moći da, uz niže troškove, odaberu svoj životni prostor, a uz promene koje su se već dogodile u 2015., očekuje se da će promet nekretnina biti transparentan i maksimalno zaštićen od mogućih prevara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar