Kolašin

Kolašin je gradsko naselje u opštini Kolašin u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 2989 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 2817 stanovnika).

Demografija

U naselju Kolašin živi 2197 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 34,8 godina (33,7 kod muškaraca i 35,9 kod žena). U naselju ima 897 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,33.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Opština Kolašin pripada sjevernom i središnjem području Crne Gore. Nalazi se na 954m nadmorske visine.

Geografija

Po veličini teritorije opština Kolašin zauzima šesto mjesto u Republici Crnoj Gori sa površinom od 894 km² . Kolašin se prostire u gornjim i srednjim tokovima rijeka Tare i Morače. Okružen je planinskim grebenima i vrhovima planina: Sinjavine, Bjelasice, Komova i Vučja. Grad Kolašin su osnovali Turci 1651. kao svoje utvrđenje i karavansku stanicu od primorja prema sjeveru.

Demografija

Opština broji blizu 12.000 stanovnika. Grad Kolašin, kao sjedište opštine, sa prigradskim naseljima ima oko 6.000 stanovnika. Područje Kolašina naseljavaju uglavnom Rovčani, Moračani, Vasojevići, Uskoci i doseljenici iz raznih krajeva. Po popisu iz 2003. godine 50,50% stanovništva se izjasnilo kao Crnogorci, 45% kao Srbi.

Saobracajna povezanost

Kolašin ima povoljan turističko geografski položaj i svrstava se u značajan tranzitni turistički centar u Crnoj Gori, jer kroz njega prolazi pruga Beograd ­ Bar, kao i magistralni put Podgorica ­ Beograd.

Turizam

Kolašin mnogi nazivaju i vazdušnom banjom imajući pri tom u vidu izvanredne i veoma povoljne klimatske uslove. Području Kolašina izuzetnu vrijednost daju planine koje ga okružuju. Sve te planine su ispresjecane planinarskim transverzalama kojima se, naročito ljeti, kreću planinari i izletnici, odlazeći u posjetu pojedinim predjelima. Posebno ih privlače vrhovi kojih na ovim planinama ima zaista mnogo. Na Sinjavini je najpoznatiji Jablanov vrh (2203 m), na Bjelasici Troglava (2075 m) i Zekova Glava (2116 m), zatim [Komovi] (2484 m) i dr. Neke od ovih planina, kao Bjelasica, obiluju izuzetnim terenima za smučanje, koji se nalaze na svega par kilometara od grada. Posebno mjesto među prirodnim ljepotama su pejsaži kanjona, planinskih ljepotica rijeka Tare, Morače i Mrtvice. U Kolašinu se nalazi jedinstvena botanička bašta koja predstavlja pravi dragulj u pogledu flore kontinentalnog dijela Crne Gore.

Biogradska gora i Biogradsko jezero

Najznačajnija lokalna atrakcija je Nacionalni park Biogradska gora koji se nalazi između planinskih vrhova Bjelasice i zauzima površinu od 4.000 ha, od čega je pod šumom oko 2.600 ha, a ostatak čine planinski pašnjaci i livade. Biogradska gora predstavlja jednu od tri poslednje prašume u Evropi. U središtu Nacionalnog parka nalazi se Biogradsko jezero koje je pravi biser planine Bjelasice, a pripada glupi ledničkih jezera koji se u narodu još i zovu „gorske oči”.

Manastir Moraca

Na području Kolašina postoji dosta značajnih kulturno - istorijskih spomenika iz starije prošlosti, koji su odavno našli značajno mjesto u istoriji i našoj kulturnoj baštini. Najznačajniji od tih spomenika je svakako Manastir Morača koji se nalazi na desnoj obali istoimene rijeke. Sazidan je 1252. godine. Podigao ga je Stevan, sin Vukanov a unuk Stevana Nemanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar