Koga biste poveli na pusto ostrvo?

Iznajmljivanje, ili čak kupovina, svog„parčeta raja“ postaje sve realnije, čak i u našim okolnostima.

Kako piše "Politika" kupovina privatnog ostrva nije više privilegija holivudskih zvezda, a destinacije o kojima smo do juče mogli samo da sanjamo prestale su da budu misaona imenica. Sada svoje „parče raja“ možemo zakupiti na nedelju dana za nekoliko stotina evra.

Koga biste poveli na pusto ostrvo? Sada može da se razmišlja o ovom pitanju, pošto se iznajmljivanje ostrva čini sve realnijim, čak i u našim okolnostima.

Prema ponudama, ovaj egzotični odmor može da košta manje od 500 evra, a ni put ne bi trebalo da predstavlja problem, pošto postoji sasvim solidna ponuda u Evropi. Hrvatska ostrva su najpovoljnija za iznajmljivanje, pa je tako za rentiranje Sušca na nedelju dana potrebno izdvojiti oko 163 evra, za Svetog Ivana, na pučini, 134, a za Porer 124 evra.

Neobično niske cene su, očekivano, rezervisane za prave avanturiste. Tako, ako vas zanima kako izgleda provesti noć u svetioniku ili kampovati u divljini, ako želite potpunu izolaciju koju obezbeđuju kilometri udaljenosti od prvog naselja ili vam ne smeta što na celom ostrvu nema ni jednog jedinog drveta ­ možete da prođete jako jeftino.

Za one koji su spremni da malo više izdvoje za odmor iz snova postoji znatno širi izbor. Najluksuznija varijanta je Muša Kej na Karibima, čiji je nedeljni zakup oko 150.000 evra.

S druge strane, po toj ceni može i da se kupi ostrvo, budući da mala kanadska ostrva u oblasti Nova Škotska u proseku koštaju manje od 100.000 evra, a Dolpin Bej u Panami tek 30.000 evra.

Što se tiče našeg komšiluka, Hrvatska je dala na prodaju ostrvce na Plitvicama (350.000 evra), kao i nekoliko ostrvaca Nacionalnog parka Kornati. Litl Kambre u Škotskoj prodaje se za 3,5 miliona evra. Čuvena grčka ostrva prodaju se po ceni od jednog do 12 miliona evra, a u Turskoj, letnjem favoritu srpskih turista, mogu da se kupe Ciftlik, Orak i Kistak (Orak za 6.800.000 evra). Najskuplje ostrvo u „katalogu“ je pored Lisabona u Portugalu, koje košta 240 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar