Ko je plaćao struju 4.000, sad će 500 dinara više

Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto, građani koji plaćaju račun između 2.500 i 3.500 dinara osetiće po dodatnih 300 ili 400 dinara na računu, a oni koji su plaćali oko 4.000, sada će za struju izdvajati oko 500 dinara više, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić. Arsić je, u izjavi je rekao da će rast cene struje pogurati i inflaciju za oko jedan procentni poen.

"Skuplja struja uticaće i na cene drugih proizvoda, a taj uticaj će iznositi negde oko jedan odsto. Dakle, svi ostali proizvodi u proseku će poskupeti za jedan odsto, pa će rast inflacije, koji predstavlja ponderisani prosek rasta svih drugih cena i cena struje, iznositi nešto preko jedan odsto", rekao je Arsić.

On je podsetio da je u 12 odsto poskupljenja 7,5 odsto akciza koja ide u budžet a 4,5 odsto odlazi EPS-u na ime veće cene kilovata.

"Cena struje od 12 odsto je zapravo povećana za građane i za sve druge potrošače koji koriste struju na niskom naponu, a to su recimo trgovine, banke, uslužne delatnosti... Za one na visokom i srednjem naponu, a to su industrijski proizvođači, primeniće se samo povećanje po osnovu akcize od 7,5 odsto", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, to je povećano bez obzira da li oni struju uvoze ili je kupuju u Srbiji. "Samo taj akcizni deo će kod njih uticati na rast cene drugih proizvoda", naglasio je on.Arsić je ocenio da je pozitivno to što će inflacija zbog ovog poskupljenja verovatno ući u granice postavljenog cilja, a to je četiri, plus ili minus 1,5 odsto.

"Inflacija će konačno preći 2,5 odsto. Računalo se i ranije na povećanje cene struje i to je jedan od razloga što je inflaija neko vreme ispod ciljanog koridora", zaključio je Arsić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar