KO DOBIJE NASLEDSTVO, MORA KOD NOTARA: Ovo su TAKSE koje će svi morati da im plate!

Za nasleđen stan od 50 kvadratnih metara na ne toliko atraktivnoj lokaciji, građani će ubuduće plaćati između 18.000 i 27.000 dinara, plus PDV.

Umesto pred sudom, građani će od maja moći da ostavinske postupke da vode pred notarima. Ova vest obradovala je one koji hoće brzo da podele zaostavštinu, ali i uplašila mnoge koji nemaju novca za postupak pred sudom. Jer, veliki broj ljudi odlaže ostavinske postupke iza najmilijih unedogled, ili čak odustaje od njih jer nema para za sudske takse, koje se kreću od 15.000 do 70.000 dinara.

Za stan od 50 kvadratnih metara na ne toliko atraktivnoj lokaciji, građani će ubuduće plaćati između 18.000 i 27.000 dinara, plus PDV.

– Posle svega što nas je snašlo od očeve smrti, prošlog oktobra , ostavinski postupak bio je jagoda na šlagu – kaže Darko Lađevac iz Beograda.

Prema njegovim rečima ostavina se brzo završila, a u sudu im niko nije pomenuo koliko će morati da plate.

Kada im je posle kratkog vremena stiglo pismeno rešenje, porodica Lađevac samo što se nije onesvestila. Za stan od 50 kvadratnih metara na Petlovom brdu, na periferiji Beograda morali su da izdvoje 18.000 dinara. U pismu je naveden rok od 15 dana, a ukoliko novac ne uplate, izvršitelji će izvršiti prinudnu naplatu.

– Moja majka je penzioner i prima penziju od 25.000 dinara mesečno. Sestra i ja smo na birou rada. Uopšte ne znam kako ćemo da platimo. Očajni smo. Da li treba da pomremo od gladi ili da priodamo stan zbog sudske takse i živimo na ulici – kivan je Darko.

Ono što porodici Lađevac nisu rekli, a mogli su, jeste da postoji mogućnost da se obrate sudu, objasne svoju tešku situciju i zamole da im se odobri i plaćanje na rate. Kako je potvrdila jedna bivša službenica Prvog osnovnog suda u Beogradu, koja je radila na pitanjima ostavina, u 95 odsto slučajeva sudije takvim molbama izlaze u susret. Oni, takođe, često ne određuju taksu na osnovu vrednosti stana, već paušalno. Tako klijenti koji imaju vešte advokate tačno znaju kog sudiju da “tipuju” jer razrezuje manje obaveze.

– Moja prijateljica prošla je još gore. Njoj su posle smrti muža za njegovu polovinu stana od 70 kvadratnih metara (ona je bila vlasnik druge polovine), na kraju Bulevara kralja Aleksandra, odredili taksu od 40.000 dinara – kaže ova službenica.

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, poručuje da su notari spremni da preuzmu nove anadležnosti koje će im od prvog maja proveravati sudovi. Građani će i dalje zahtev podnositi sudu, a onda će ga on dodeliti beležniku.

– Ovih dana završavamo obuku i dobićemo licence. Ministar je doneo tarifu koja neće biti skuplja od sudskih taksi – kaže Đukanović.

NOVA TARIFA

Po javnobeležničkoj tarifi, troškovi zaostavštine biće fiksni – tri boda (bod košta 150 dinara plus PDV). Na ovo se dodaje nagrada beležniku koja zavisi od vrednosti zaostavštine.

Za vrednost od 150.000 dinara nagrada je 20 bodova, odnosno 3.000 dinara

do 600.000 je 6.000 dinara

do 1.5 miliona je 9.000 dinara

do 2.5 miliona je 13.500 dinara

do pet miliona je 18.000 dinara

do 7 miliona je 27.000 dinara

do 10 miliona je 45.000 dinara

Ako vrednost zaostavštine prelazi 10 miliona, na svaki naredni započet milion dodaje se još 20 bodova. Na sve ove iznose dodaje se PDV. Nagrada raste i ako ima više od tri stranke u postupku.

U Srbiji se vodi oko 150.000 ostavinskih rasprava. Bez završene ostavine, prema rečima advokata Petra Stojkova, naslednici ne mogu da raspolažu imovinom pokojnika. Ne mogu da prodaju jer se ne vodi na njih, ne mogu na nju ni da stave hipoteku i uzmu kredit. Osim toga, porez na stan im je duplo skuplji jer se vodi na vlasnika koji u njemu ne živi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar