Ko će sve moći da kupi JEFTINE STANOVE biće poznato za dve nedelje

Ko će moći da kupi stan iz državnog projekta, i pod kojim uslovima, znaće se za najviše dve nedelje. Prvi kvadrati biće namenjeni zaposlenima u službama bezbednosti.

To je potvrđeno u kabinetu primijerke Srbije Ane Brnabić. Kako nam je objašnjeno, stručne službe će za dve nedelje izaći pred premijerkom sa idejama o kreditiranju i modelima finansiranja državnih stanova, a sve zavisi od toga da li će to na kraju biti i usvojeno.

S obzirom da je reč o veoma ozbiljno državnom poslu, u kabinetu premijerke, kažu da neće da brzaju sa odlukama.

Premijerka je dala nalog nadležnima da pripreme model finansiranja i kriterijume za dodelu ovih stanova. Rešenja očekuje već za 14 dana.

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić dan ranije je najavio da će tokom 2018. godine početi izgradnja 8.680 stanova za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Srbije i Bezbednosno-informativnoj agenciji. U ovom sektoru je, procene su, oko 20.000 zaposlenih bez rešenog stambenog pitanja. Preko državne stanogradnje do doma će, u prvoj fazi, doći trećina najugroženijih.

Stanovi i za mlade bračne parove i naučnike

Dodela stanova pripadnicima službi bezbednosti je pilot-projekat, koji će biti proširen na mlade bračne parove i naučnike, a radi se i na mehanizmu da ne bude zloupotreba.

Kvadrat do 550 evra

Država obećava da će kvadrat stana iz ovog programa u prestonici koštati najviše 550 evra, jer će obezbediti najbolje kreditne uslove, a i sama finansijski učestvovati u čitavom poslu.

U drugim gradovima Srbije cena će ići do 450 evra. Stanovi će se graditi, osim u Beogradu, još i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju. Predsednik Vučić je najavio i da će se projekat brzo ostvariti, pa će za njegove potrebe biti kreiran i poseban zakon.

- Ići ćemo sa leks specijalisom da bismo mogli i brže da idemo - rekao je nedavno Vučić. - Ove godine ćemo odmah da rešimo jednu trećinu bezbednosnih snaga, sledeće godine i više od toga

Zloupotrebe

Država tek radi na rešenju kako će sprečiti eventualne zloupotrebe budućih kupaca kvadrata po povlašćenim cenama. Neke od ideja su da vlasnici kupljenu nekretninu neće moći da preprodaju najmanje narednih deset godina. Razmišlja se i o tome da uslov bude obaveza da se 15 godina radi u tim sistemima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar