“Ključ u ruke” za montažne objekte

Beogradska "Konstruktor grupa" je jedna od vodećih kompanija u Srbiji u domenu izgradnje montažnih objekata po sistemu "ključ u ruke". Za 11 godina poslovanja ima čime da se pohvali - sa više od 115 projektovanih i izvedenih objekata i više od 300.000 kvadratnih metara. Ono što je prednost ove kompanije je što u okviru "Konstruktor grupe" posluju tri preduzeća, komplementarne ponude i visokog finansijskog rejtinga - "Konsalting", "Metal" i "Distribucija", čime se upotpunjuje i zaokružuje servis prema klijentima.

Sistem izgradnje "ključ u ruke"

- Bazična kompanija "Konstruktor konsalting" nudi rešenja po sistemu "ključ u ruke", dominantno u domenu projektovanja i gradnje industrijskih i distributivnih objekata, "Konstruktor metal" je svojim visokim proizvodnim kapacitetima sposobna da podrži svako tehničko rešenje iz domena čeličnih i aluminijumskih konstrukcija, dok preduzeće "Konstruktor distribucija" ponudu grupe upotpunjuje kvalitetnim građevinskim materijalima – kaže Ognjen Kisin, izvršni direktor Grupe, diplomirani građevinski inženjer.

Najvažnija misija kompanije je, kako kaže naš sagovornik, zadovoljiti investitora i predati mu objekat koji će zadovoljiti u potpunosti njegove potrebe. Među projektima na koje su posebno ponosni izdvajaju Šabac Capitol Park, Logistički centar "Eyemaxx" u Novim Banovcima, IPB (Industrijski park Beograd) u Krnješevcima, fabriku "Grundfos" u Inđiji, koja je 2012. bila najveća grinfild investicija u Srbiji, "Kalman" 1 i 2 u Šimanovcima, 2 pogona "Japan Tobacco"-a u Senti, RTB Bor (Energana i Oblast 1000), "Agropromet", Hotel "Meriot", "Marbo-Pepsico", CBT Vrčin (2 objekta)…..

"Konstruktor grupa" je u domenu termoizolacionih sendvič panela zastupnik renomirane austrijske kompanije "Brucha", dok pod sopstvenim brendom "K-bond" prodaje kvalitetan aluminijumski kompozitni panel.

Naš sagovornik kaže da na samom početku nije bilo lako. Prvo je osnovan "Konstruktor konsalting", a trebalo je hrabrosti da se posao proširi i da se uđe u sferu izvođenja radova.

Bitne godine u razvoju "Konstruktora" su 2010. i 2011. kada su realizovane dve strateške odluke: u Rakovici je izgrađen moderan poslovno-proizvodni centar, koji je danas mesto odakle projektantski i proizvodno započinju sve aktivnosti kompanije, i osnovane su dve komplementarne firme - "Konstruktor metal" i "Konstruktor distribucija".

Oko 500 tona čeličnih konstrukcija mesečno

Sa osnivanjem "Konstruktor metala" grupa je dobila svoj proizvodni pogon koji se prostire na 10.000 m2. Maksimalni kapacitet proizvodnje čeličnih konstrukcija na mesečnom nivou se kreće i do 500 tona.

- "Konstruktor metal" je zahvaljujući značajnim tehnološkim ulaganjem u moderne CNC mašine kao i u drugu savremenu opremu spreman da odgovori na sve vrste zahteva sa tržišta koji dolaze u vezi proizvodnje različitih vrsta čeličnih i aluminijumskih konstrukcija, u veoma kratkom roku i po konkurentnim cenama – objašnjava Kisin.
Dodaje da klijentima nude mogućnost konfekcioniranja proizvoda na modernim mašinama, što manjim proizvođačima značajno olakšava poslovanje i skraćuje put do kvalitetnog finalnog proizvoda.

Kontinuirano investiranje je sintagma uspeha "Konstruktora" – svake godine se skoro ceo iznos neto profita ulaže u nove mašine i drugu savremenu opremu, proširenje poslovnog i distributivnog prostora u Rakovici i razne opcije koje vode putem razvoja novih biznisa.

Sagovornik našeg portala ističe da je razvojni put kompanije pratio izuzetno kvalitetan stručni kadar - zaposleni koji deluju kao odlično ukomponovan tim visokoobrazovanih stručnjaka u oblasti građevine, arhitekture, mašinstva, elektrotehnike, drugih tehničkih struka i ekonomije, ali i dobrih majstora različitih profila. Trenutno je u "Konstruktor grupi" zaposleno oko 100 radnika različitih profila, a kompanija ima niz aktivnosti vezanih za regrutovanje novih talentovanih inženjera, svih profila, a posebno su ponosni na kontinuiranu saradnju sa studentima Građevinskog fakulteta iz Beograda i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša.

Prihod od 20 mil EUR

Ova porodična kompanija je uspela, uprkos velikoj krizi u građevinskom sektoru poslednjih godina da poveća nivo prihoda na skoro 20 mil EUR.

- U periodu od 2009. do 2014. godine zabeležen je rast prihoda od oko 10 puta (u EUR), dok je profit u istom periodu realno (u EUR) povećan 5 puta. Dosadašnje projektantsko-izvođačke reference, ali i finansijska stabilnost (što je retkost u ovim vremenima) skoro sigurno postavljaju "Konstruktor" na prvo mesto u branši. Time je "Konstruktor" za ovih 11 godina pokazao da se sopstvenim snagama i znanjima može uspeti u Srbiji, da se može uspešno voditi biznis i u veoma teškim tržišnim okolnostima – objašnjava Kisin.

Do sada je "Konstruktor Grupa" bila angažovana uglavnom na projektima u Srbiji i Bosni i Hercegovini i maksimalno fokusirana na profesionalne investitore. Većina investitora su bile inostrane kompanije, koje su, kako kaže Kisin, "Konstruktor grupu" prepoznali kao odgovornog i kvalitetnog partnera.

Poslovanje u oblasti nekretnina

Na pomolu je širenje tržišta, ali i proširenje delatnosti. Novi cilj "Konstruktor grupe" je ulazak u segment razvoja nekretnina.

- U tu svrhu smo prethodnih godinu-dve ulagali u zemljište za distributivne i stambene komplekse i kroz razvoj ovih projekata nameravamo da definišemo četvrtu polugu kompanije "Konstruktor". Pored ovih jasnih planova u sferi razvoja novih biznisa, sasvim je logično da pokušamo da osvojimo i nova tržišta, posebno ona koja su nam lokacijski bliža. To smo već ove godine počeli da ostvarujemo ulaskom na tržište Crne Gore gradnjom određenog seta objekata za renomiranog kineskog investitora – kaže Kisin.

Poslovna ekspanzija kompanije je izuzetna i tokom ove godine, zahvaljujući novim projektima (koji su već ugovoreni i započeti i/ili koji se ugovaraju i tek će krenuti) na srpskom i crnogorskom tržištu. U završnoj fazi je "Greenfield" investicija, izgradnja fabrike testenina u Inđiji za Indonežansku kompaniju "Indomie". Nedavno su potpisali ugovor sa kompanijom "Polimark" za izgradnju novih proizvodnih pogona u Zemunu. Angažovani su i na izgradnji novog "Aviv retail parka" u Zrenjaninu koji gradi izraelska kompanija "Aviv Arlon", na projektovanju i izgradnji objekta logističke kompanije "Proteam", objekata niza kompanija kao što su "Coca Cola", "ChinaRoad and Bridge", "Basal", a upravo se zahuktava proizvodnja i priprema za izgradnju "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu.

- Naš "core business" ostaje rad sa profesionalnim investitorima i nadamo se da ćemo vrlo brzo znanje i iskustvo stečeno na projektima za renomirane svetske kompanije, pretočiti u sopstvene projekte koje ćemo ponuditi kupcima i zakupcima u našoj zemlji – zaključuje Kisin.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar