Kirija i broj podstanara u stalnom rastu

Za iznajmljivanje stana, u aprilu ove godine trebalo je izdvojiti četiri odsto više nego godinu dana ranije, što je najbrži rast u poslednje dve godine.

Cena zakupa stana nadmašila je i cene kuća koje su porasle za 3 odsto, pokazuje izveštaj Zillow.

Uslovi za iznajmljivanje su sve gori, a sudeći po trenutnoj situaciji, nema izgleda da će biti poboljšanja u skorije vreme.

„Rente su u konstantnom porastu od 2000. godine i za razliku od cena nekretnina koje znaju da budu pravi udarac kada “balon pukne“, nije bilo nikakvih smetnji da se uspori rast cene kirije“, objasnio je direktor ekonomskog istraživanja Zillow-a.

“Prihodi nisu zadržali korak rasta sa rastom cene Iznajmljivanja. Javila se situacija da mesečna primanja mnogo više trošimo na zakup i to je veliki nacionalni problem“, objašnjava on.

Cena iznajmljivanja porasla je brže nogo vrednost kuća na 20 od 35 najvećih tržišta. Međutim, uprkos sve većoj sumi koju podstanari moraju da izdvoje, još uvek postoji veliko interesovanje za iznajmljivanjem, što dovodi do stambene krize u nekim gradovima.

Mesta koja su pogođena, poput San Franciska, Sijetla, Denvera imaju poteškoće da izgrade dovoljno jedinica kako bi zadovoljili potražnju.

Zakupci u San Francisku suočavaju se sa rastom kirije od 15 odsto, a cena zakupa u Denveru porasla je za 11,6 odsto u aprilu u odnosu na prošlu godinu.

Samo su dva grada zabeležila su pad kada je u pitanju iznos koji mora da se izdvoji kako bi se iznajmio stan, a to su Čikago i Mineapolis.

Niske cene hipoteka učinili su kupovinu stanova atraktivnom opcijom.

Na nacionalnom nivou, korisnici mogu dati, u proseku, 15,3 odsto svog prihoda mesečno na hipoteke, dok će zakupci morati da izdvoje oko 30 odsto za iznajmljivanje.

Istraživanje je pokazalo da stanari u oblastima sa visokim prihodima mogu izdvajati za stanarinu i do 50 odsto svojih prihoda, tako da oni koji bi i mogli da obezbede sebi „krov nad glavom“ i dalje zauzimaju jedinice za iznajmljivanje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar