Kikinda: Socijalni stanovi u očajnom stanju

Objekti namenjeni za stanovanje socijalno najugroženijih kategorija stanovništva u Kikindi su, generalno gledajući, u dosta lošem stanju.To su stari objekti u koje se u međuvremenu nije dovoljno ulagalo, a najveći broj korisnika, odnosno stanara tih objekata nije bila u prilici da ulaže u njihovo održavanje i renoviranje. U kikindskoj Gradskoj upravi kažu da su ovogodišnjim budžetom predviđena sredstva samo za hitne intervencije na tim objektima.

socijalni-stanovi-kikinda_660x330

Grad Kikinda poseduje ukupno 89 stambenih jedinica, kuća i stanova, kao i po šest kontejnera i baraka namenjenih za stanovanje socijalno najugroženijih kategorija stanovništva.

Od ukupnog broja stanova i kuća, 31 stan je dat u zakup, a njih 58 se koristi bez naknade, kao nužni smeštaj. U većini tih objekata uslovi stanovanja su vrlo loši, a stanari nisu želeli pred kamerama to da komentarišu.

U jednom od stanova živi Vera Palatinuš sa sinom. Jedino primanje im je 9 hiljada dinara socijalne pomoći.

"Nemam ni kupatila, videli ste kako živim. Sve je u jako lošem stanju. Čak ni sijalicu nemam, koristim bateriju. Ne smem da uključim struju, velika je vlaga u zidovima", kaže se ona.

U ovogodišnjem gradskom budžetu predviđena su sredstva za sanacije i popravke stanova za socijalno ugrožena lica, a koja će, kako kažu u Gradskoj upravi, biti utrošena samo za hitne intervencije. Stanari se nadaju da ce to uslediti što pre.

"Obraćala sam se nadležnima, rekli su da će videti šta mogu da urade. Pa, sad, kako bude", kaže Vera Palatinuš.

Jedan od objekata, koji se nalazi u strogom centru Kikinde, nije u celosti svojina grada, već je delom i u privatnom vlasništvu, što gotovo potpuno onemogućava održavanje i upravljanje tim objektom. Oronula fasada sada već ozbiljno ugrožava i prolaznike.

U pojedinim objektima stanovi su dati u zakup, neki su u fazi otkupa, a pojedini stanovi su u međuvremenu postali privatna svojina. Stambeni kontejneri poslužili su za nužni smeštaj.

Za najugroženije kategorije stanovništva, nažalost, uslovi stanovanja ne mogu se nazvati humanim. Treba dodati da je tokom prošle godine Grad u više navrata raspisivao Javni oglas za kupovinu tri kuće u selima za socijalno stanovanje. Iznenađuje da i pored velikog broja praznih kuća u seoskim naseljima, nije dostavljena ni jedna ponuda. Ponuđena cena iznosila je pet hiljada evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar