Kikinda i Ada triput jeftinije od Novog Sada

Građani koji su pre nekoliko godina novac uložili u nekretnine imaju i te kako razloga za kajanje. Da su ga ostavili u banci, vredeo bi im više, čak i uz smanjenje kamata koje beležimo već nekoliko godina.

Jer, cena kuća i stanova u svim gradovima i mestima u Vojvodini je drastično pala. Oporavak tržišta nekretnina nije još na vidiku. Ako nije pravo vreme za prodaju, za kupovinu jeste. Oni kojima je vlastiti stan ili kuća godinama samo san, sada mogu da ga i ostvare, pod uslovom da imaju posao koji makar malo obećava. Stanovi su najjeftiniji u Adi i Kikindi: u kikindskom Mikronaselju cena je već od 300 evra kvadrat. Najskuplje su nekretnine u Novom Sadu, gde se cene kreću oko 800 do 1.000 evra kvadrat. Cene se odnose za stanove koji su komforni i imaju centalno ili etažno grejanje.

Kada su strane pivare došle na naše tržište, radnici-samoupravljači su prvo postali akcionari pa potom bogataši. Kupovali su stanove u većim gradovima i nisu pitali za cenu. Kvadrat je bio više od hiljadu evra.

O tome kako stvari stoje danas, najbolje govore brojke: stan od 47 kvadrata na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu staje 39.900 evra. Ko baš ne žudi da je blizu centra, može još povoljnije kupiti stan u Adamovićevom naselju: 50 kvadrata za 35.000 evra.

A kome baš nije stalo da živi u velikom gradu može da prođe još povoljnije. Jedan od gradove gde su cene veoma pale je Kikinda: stan od 48 kvadrata u centru staje 29.990 evra. Bliže periferiji, u predgrađu Mikronaselje, 80 kvadrata može se kupiti za 50.000 evra. Ko voli predratni salonski stan u strogom centru, on staje 30.000 evra. Treba uložiti u adaptaciju, ali dobija se 98 kvadrata. Ipak, ni tako povoljne cene ne mame kupce.

– U gradu se cene cene stanova kreću oko 500 evra kvadrat. Na periferiji su još jeftiniji: u Mikronaselju oko 300-400 evra. Kako idemo ka selima, cena pada. Danas kuću, i to komfornu, s lepom baštom, možete kupiti za 7.000 evra – kaže vlasnik agencije u tom banatskom gradu Milan Veselinov. – Nažalost, privreda u gradu ne radi pa cene padaju, stanovi čekaju a kupaca nema. Promet je toliko mali da tokom zime zatvorim agenciju na nekoliko meseci da bih smanjio troškove grejanja.

Kome se učinilo da je Kikinda baš jeftina, treba da ode do Ade. Tu su cene još niže.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar