Kancelarija dovoljno, nedostaju stanovi

Cena građevinskog zemljišta na jugu Srbije od 30 do 200 evra po kvadratu, u Novom Sadu 400, a u Beogradu i više od hiljadu evra.

Prema našim procenama, trenutno se u Srbiji gradi oko milion stambenih kvadrata, a skoro polovina od toga je u Beogradu ­ kaže Srđan Vujičić, direktor za Srbiju konsalting kompanije King Sturge, čije je sedište u Londonu i jedna je od najvećih u oblasti nekretnina.

­ Što se tiče poslovnog prostora ­ nastavlja Vujičić ­ Beograd znatno prednjači sa oko 90 odsto ukupne izgradnje i u toku ove i sledeće godine očekujemo da na tržištu bude oko 350.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora zapadnog standarda.

Pitanje koje se najčešće postavlja njihovoj konsultantskoj kući je procena vrednosti zemljišta.

­ Da bismo dali odgovor na ovo pitanje pre svega je neophodno da ne generalizujemo zemljište ­ objašnjava naš sagovornik. ­ Takođe je bitno da utvrdimo o kakvom se zemljištu radi (poljoprivredno, građevinsko...) a zatim da, ukoliko je moguće, procenjujemo konkretnu parcelu. Napominjem da je cena zemljišta u neposrednoj vezi sa mogućnošću gradnje (urbanistički akt), te se neke naizgled vrlo slične parcele razlikuju po ceni i više od 20 odsto. Ako uzmemo u obzir sve ovo, cena građevinskog zemljišta na jugu Srbije je od 30 do 200 evra po kvadratu, u Novom Sadu i Subotici 400 i, naravno, duplo i više od toga u Beogradu.

U King Sturg-u napominju da će približavanjem Evropskoj uniji cene zemljišta rasti i do 30 odsto, kako je to nedavno zabeleženo u Rumuniji i Bugarskoj.

­ Investicije u poslovni prostor na našem tržištu a i tržištima u okruženju, predstavljaju prvi korak stranih i mnogih domaćih investitora kao logičan sled razvoja ekonomije zemlje ­ kaže Vujičić i daje primer Geneks apartmana koji su do 2003. godine jedini bili bliski zapadnom standardu. I zato je tu kancelarijski prostor imao fascinantnu rentu od oko 30 evra po metru kvadratnom. Međutim, kada su na naše tržište stigli veliki „igrači“ u svetu nekretnina, kao što su AfrikaIsraeli, GTC i Mahler Group, njihove poslovne zgrade su snizile cenu rente. Vujičić navodi da ona trenutno iznosi oko 22 evra u centru Beograda i oko 20 na Novom Beogradu, kako piše Politika.

­ Očekujemo da se po završetku nekolicine ekskluzivnih projekata kao što su Sava Biznis centar, Verano Blok 23, GTC skver, na tržištu Beograda nađe dodatnih 170.000 kvadratnih metara! Ta kvadratura lako može i da se udvostruči ako se krene sa projektom Blok 26, Blok 11 ili brodogradilištem Beograd ­ kaže Vujičić.

Ipak, procena potražnje je umerena.

­ Iako vrlo uspešan ekskluzivni agent nekolicine poslovnih projekata (SBC, Avenija 19, T23...)smatramo da će stopa nepopunjenosti poslovnih zgrada u narednom periodu rasti. Dakle, jasno može da se zaključi da se trenutno u Beogradu nalazi dovoljan broj kvadrata poslovnog prostora, dok je u slučaju stambenih potražnja daleko prevazišla ponudu i govori se o potrebi za najmanje pola miliona kvadrata dodatnog stambenog prostora ­ zaključuje naš sagovornik.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar