Kakvi su uslovi za projektno finansiranje stanogradnje

Gradnja stanova u Beogradu je unosan posao. Stručnjaci kažu da za dve-tri godine manji preduzimači zarade stotine hiljada evra, a oni sa većim građevinskim objektima i milione. Za investitore je najveći problem dobra lokacija, koja donosi ne samo sigurnu prodaju već i najveću zaradu. Međutim, investitori koji rade po Zakonu o planiranju i izgradnji tvrde da su uslovi za projektno finansiranje izgradnje stambenih objekata nepovoljni, a veliki problem predstavlja im i nelojalna konkurencija.

Beogradsko naselje Karaburma je već duže vreme veliko gradilište. Zida se i sa građevinskom dozvolom, ali i bez nje. Jedan od retkih investitora koji je pristao da govori ima građevinsku dozvolu. Uz pomoć projektnog finansiranja izgradio je objekat od 8.000 kvadrata. Međutim, tu će stati jer su bankarski uslovi neisplativi.

"Uslov od 15 do 30 odsto unapred prodatih stanova nama predstavlja problem zbog nelojalne konkurencije, odnosno divlje gradnje koja se javlja. Oni nastupaju na tržištu sa daleko nižim cenama kvadrata. Imamo problem i sa hipotekom, koja je isto prevelika", ukazuje Lazar Milivojević, predstavnik firme "Graditelj inženjering".

Projektno kreditiranje, tvrde bankari, znači kraći rok gradnje, dakle manje čekanja na useljenje i garanciju da će zgrada biti dovedena pod krov i uknjižena.

Nenad Lučić iz Zberbanke napominje da projekat mora da zadovolji uslove, odnosno da pokaže da generiše određen nivo profitabilnosti.

"Neophodno je da investitor raspolaže određenim iznosom sredstava. Sami uslovi projektnog finansiranja upravo zavise od toga: iznosa kamatne stope, iznosa učešća i ostalih kriterijuma", dodaje Lučić.

Dejan Vučinić iz Sosijete ženeral banke objašnjava da, kada banka sklopi ugovor sa investitorima, to podrazumeva da je banka stala potpuno iza investitora.

"Znači da će ga podržati do kvalitetne izgradnje nepokretnosti tako što se i novac pušta po etapama", naglašava Vučinić.

Dodatna pogodnost za kupovinu nekretnine preko projektnog finansiranja jeste i veći i kvalitetniji izbor i potencijalno povoljnija kupoprodajna cena od one koja bi mogla da bude ponuđena za gotov objekat.

"Osiguravamo stanove iz forme projektnog finansiranja. To su krediti koje banke odobravaju investitorima radi izgradnje i to su početne faze izgradnje, što znači da za takve kredite nije uslov stepen izgrađenosti preko 80 odsto. Osiguranje takvih kredita je moguće sa nižim stepenom završenosti radova", navodi direktorka Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Gordana Kamidžorac.

Od početka godine deset investitora osiguralo je u korporaciji više od 100 projektnih finansiranja. Banke kao obezbeđenje prihvataju hipotekarnu izjavu, kojom kupac garantuje da će staviti hipoteku kada se za to stvore uslovi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar