Kako uskladiti boje u stanu

Harmonija na osnovu pet prirodnih elemenata.

Da biste na najbolji mogući način primenili boje u stanu ili kući potrebno je da ih proučite i da pronađete dobitnu kombinaciju koja može svakodnevno da svakog od nas učini ­ krepkim i vedrim. U tome može da vam pomogne feng šui, umeđe življenja prema kome svako od nas treba da pronađe boje koje mu najviše odgovaraju, posebno u sobi za odmor, kako piše Politika.

Feng šui definiše sklad boja na osnovu pet prirodnih elemenata, a to su: voda ­ simbolišu je svetloplava i crna, zatim je tu vatra koja „izbija“ iz crvene, roze, ljubičaste i purpurne. Drvo se vezuje za sve nijanse zelene i svetloplave boje, simbol je mladosti. Zemlja je „skrivena“u narandžastoj, žutoj, boji kajsije i svim nijansama braon boje, dok metal simbolizuju bela, srebrna, siva i sve zlatne nijanse.

Crna i indigo plava:simboli intuicije, misticizma, discipline i razumevanja, asmatraju se sinonimima za pravičnost i ozbiljnost. U kombinaciji sa drugim bojama neutrališu negativnu energiju. Obe utiču na razvoj karijere, jer predstavljaju boje ­ promena.

Plava:simbol znanja, zdravlja i odlučnosti. Pogodna je za prostorije u kojima se odmara, pa ako se ne iskoristi za spavaću sobu poželjno je primeniti je u ­ dnevnom boravku, za nju se kaže da doprinosi boljem sagledavanju stvari i na taj način lakšem donošenje važnih odluka. Kako je simbol i mudrosti, ona pospešuje pronalaženjedobrih rešenja.

Zelena:simbol uravnoteženosti, ljubavi i samokontrole, ali i vitalnosti i dugovečnosti. Kako je reč o boji proleća,gde god da je iskorišćena unosi vedrinu.

Crvena:oslikava živost i hrabrost, ali i samoprocenu. Simbol je veštine, istine i samopouzdanja, ali i života i sreće, dobrobiti i blagostanja.Preporuka je da ovu boju upotrebite na mestima u stanu koja želite posebno da istaknete jer predstavljaju žilu kucavicu vašeg doma.

Roze:simbol je sreće, poverenja, kreativnosti i partnerstva. Kako je to boja dobijena kombinacijom bele i crvene, svakoj prostoriji u kojoj se upotrebi daje romantičan izgled.

Ljubičasta:odražava kreativnost, a pošto sadrži elemente crvene u kombinaciji sa ovom i zlatnom bojom sinonim je za izobilje. I najobičnijoj prostoriji ljubičasta boja daće primesu luksuza, ali i elemente raskoši.

Narandžasta:simbol je energije, entuzijazma, sreće, poverenja i kreativnosti. Doprinosi uživanju u razbibrizi i jača volju za životom. Ova boja je najbolja za emotivnu stimulaciju i povezivanje.

Žuta: mudrost, bistrina i samopoštovanje. Ova boja pruža osećaj reda i uticaja na druge. Povezana je sa iskrenošću, strpljenjem i pouzdanošću. Žuta unosi harmoniju u svaki dom.

Braon:označava sigurnost i vitalnost. Simboliše uravnoteženost, kako prostorija, tako i ljudi koji u njima žive. Upotrebljava se kao znak moći. Smatra se vodičem za ­ sreću.

Bela:znak zadovoljstva, čistoće ipravdoljubivosti. Prostorijaobojena u belo svedoči o čistoći, ali i duhovnosti. Smatra se da su bele prostorije dobre za razvoj i jačanje kreativnosti, pa se ova boja posebno preporučuje za dečije sobe.

Siva:smatra se da je odlika osoba koje su komunikativne i vole druženje. Asocira i inspiriše na putovanja, ali jača i sposobnost samokontrole kod nervoznih osoba.

Zlatno i srebrno: u oba slučaja reč je o bojama koje simbolizuju blagostanje i raskoš. Izobilje i dobrobit su najjača obeležja ovih boja. Prema feng šui učenju, trebalo bi ih koristiti u centralnoj prostoriji svakog doma ­ dnevnoj sobi ili čak u celom stanu ili kući, a ako ne tako, preporuka je da se koriste kod pojedinih detalja koji ambijent čine posebnim.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar