KAKO TO RADE HRVATI: Država mladim parovima plaća POLA rate za stan

Hrvatska, nakon što je ukinula olakšicu za kupovinu prvog stana, uvesti novu povlasticu za mlade porodice koje žele da reše satmbeno pitanje.

Kako je rekao hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, doći će do kompenzacije. Država će subvencionisati deo kamate za prvu nekretninu, u trajanju od četiri godine.

- Ispunjavamo obećanje iz kampanje - kaže ministar građevinarstva Lovro Kuščević. On kaže da najvažnija povlastica podrazumeva da će subvencija za ratu kredita iznositi do 50 odsto, i to na određeni broj godina, a najmanje četiri. Na nju mogu računati građani do 45 godina starosti.

Plaćaće pola rate najmanje četiri godine

- Ako je nekome rata kredita 2.000 kuna, država će mu davati 1.000 kuna mesečno na rok od najmanje četiri godine - pojašnjava Kuščević.

Broj subvencioniranih godina može se i produžiti ako u međuvremenu dođe do proširenja porodice - za svako dete će se produžiti za dve godine.

Takođe, država će subvencionisati i kupovinu većeg stana, ako se porodica u međuvremenu proširila.

Država će podsticati kupovinu i novih i starih stanova, jer u nekim gradovima Hrvatske nema novogradnje.

- Zakon će stupiti na snagu polovinom 2017, a važiće 12 meseci. To znači da će državne subvencije za kupovinu stana imati ograničen rok - kaže ministar.

Zakon sa sličnom namerom već je imala HDZ-ova Vlada koju je vodila Jadranka Kosor, a rok mu je bio dve godine. Na snazi je bio 2011. i 2012. godine, kada je tržište nekretnina bilo u prilično velikoj krizi.

Novi predlog trebalo bi da zahvati veći broj potencijalnih korisnika, ali i tipova nekretnina. Stari zakon je subvencionisao kupovinu novog stana do 100.000 evra, na rok ne kraći od 20 godina, a kvadratni metar nije smeo da bude skuplji od 1.900 evra.

Za svako dete plus dve godine pomoći:

- država će plaćati 50 posto otplate kredita

- trajanje subvencije najmanje četiri godine

- subvencija se produljuje dvije godine za svako novorođeno dijete

- može se koristiti za kupnju novog i rabljenog stana, kao i za kupnju većeg stana

- povlasticu mogu koristiti građani u dobi do 45 godina

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar