KAKO NEKAŽNJENO PRAVITI BUKU Komšija namćor vam neće pokvariti žurku

Ako pravite žurku i o tome obavestite komšije, ni po novom zakonu o stanovanju ljubomorni sused neće moći da vam pokvari zabavu.

Naime, komšiji ne možete zabraniti da proslavi slavu, da zapeva ili da pusti glasnu muziku, uz uslov da vas prethodno obavesti o veselju. Ako to ne učini, reč je o prestupu zbog kojeg ga po novom zakonu možete prijaviti komunalcima, što povlači novčanu kaznu od 5.000 do 50.000 dinara.

Puštanje glasne muzike, urlanje, igranje fudbala i hodanje u štiklama dozvoljeno je u stanovima sve dok je toliko tiho da ne smeta komšijama. Komšijama iznad ne možete zabraniti ni trčanje dece po stanu, bacanje igračaka, veliko spremanje, usisavanje, pevanje... Sve dok ne prelazi nivo sobne jačine.

U novom zakonu ne pominju se izuzeci koji bi pokrili žurke, pa i u tim situacijama važi pravilo sobne jačine koje se pominje u odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, osim ako prethodno ne obavestite komšije.

U odlukama o kućnom redu navedeno je da je pri “korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno vikom, bukom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare”. Korišćenje mašina i uređaja, kao i sviranje i pevanje u stanu dozvoljeno je samo do sobne jačine zvuka.

Ako se ova pravila ne poštuju, komšije imaju pravo da pozovu komunalnog inspektora. On ima pravo da naredi prekid slavlja, a u slučaju da se buka nastavi, ima pravo da napiše prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira, koja povlači kaznu do 50.000 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar