Kako “naterati“ gazdu stana da vas prijavi

Prijava podstanara u Srbiji je zakonski regulisana i svaki stanodavac u obavezi je da omogući podstanaru prijavu na adresi iznajmljenog stana.

Zakupac ima rok od osam dana da to i učini.

Međutim, brojni podstanari, naročito oni koji prvi put dođu u veći grad kako bi studirali nisu upućeni u ove regulative, pa veoma često budu primorani da se prijavljuju kod rođaka ili prijatelja na njihovoj adresi, a da žive na sasvim drugoj, što je veoma često otežavajuća okolnost.

Stanodavci u razgovoru sa podstanarima pristanu na ovaj korak, ali čim se podstanar useli, da depozit ili plati kiriju od toga se odustane. Prva greška nastane u samom startu jer se preskoči potpisivanje Ugovora o zakupu stana, pa podstanari ne znaju na koji način da postupe.

Ako je to slučaj i sa vama, onda vam preostaje samo to da mirnim tonom porazgovarate sa gazdom i da mu saopštite da je prijava obavezna, kao i da su kazne za neispunjavanje ove obaveze i do 50.000 dinara. Do sada je kaznu plaćao samo podstanar, međutim, promenom Zakona o prebivalištu i boravištu građana ova kazna odnosi se i na vlasnike stana i to onda kada onemoguće podstanaru prijavu, odnosno davanje kupoprodajnog ugovora kao i lične karte.

Dakle, svaki podstanar ima zakonsku mogućnost da od svog stanodavca traži prijavu, a on mora istu i ispuniti.

Ukoliko bi se to ipak desilo, podstanar možete tužiti vlasnika stana zbog naknade štete, prijaviti ga policiji, kao i Poreskoj upravi zbog neplaćanja poreza na prihod, zaključio je advokat Mirko Mirković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar