Kako izgleda vila „Mir“

Nije vila „Mir“ („Maršalova intimna rezidencija“) izgledala uvek ovako, pravda se Miloš Alavanja, radnik na održavanju čuvenog zdanja još iz Titovog doba, dočekujući novinarske ekipe, prve posetioce ovog komunističkog „zabranjenog grada“. Seća se on srećnih vremena kada je nameštaj specijalno biran, ali je njega odnela sredinom devedesetih vojska, ko bi ga znao gde... Tada je krenulo prvo preuređenje, kuća je pripremljena za Lilića, još jednog nesuđenog stanara, a zatim i Miloševića, koji je jedini imao čast da u njoj živi, došli su kasnije i drugi tajanstveni vlasnici... I „preuređenja“ u skladu sa zahtevima novih stanara.

Toplinu centralnog hola sa vešto izrađenim „svilenim krovom“ (drvena konstrukcija presvučena belom svilom) zamenilo je poslednjih godina popularno „zvezdano nebo“, „radi lakšeg održavanja“, i ukrasio teget nameštaj modernih linija. Titov Beli i Zlatni salon za prijem u prizemlju zgrade, kabinete broj jedan u vreme Miloševića, ispunilo je šarenilo boja i stilova. Ko je bio i da li postojao arhitekta enterijera niko ne zna, ali je nameštaj, tvrdi Alavanja, nabavljala Vlada. Susedni Žuti salon, u kome su sa Miloševićem vođeni pregovori u vezi sa njegovom predajom, bio je nekada bazen sa posebnim sistemima za masažu i lečenje, okružen saunama. Ali za ovu intervenciju Miloševići nisu krivi, bazen je „nestao“ početkom osamdesetih, kada je Ovalna kuća postala jedan od muzeja Memorijalnog centra. U stvari, rupa bazena je presvođena i napravljen je izložbeni salon.

- Program punjenja bazena najviše me plašio - seća se Alavanja, jedini preostali od čak 15 majstora u Titovo vreme - u to vreme sam bio mlad i neiskusan i kada sam video ugalj, oduzeo sam se. Rekli su mi da ako stavim veću količinu, biće crno u bazenu, i ne gine mi robija. Kratko je trajalo, tako da se, srećom po mene, nikad nismo ni upoznali s radom sistema.

Ali za punjenje bazena korišćena je isključivo voda iz vodovoda, tvrdi Alavanja, a ne kako se tada pričalo, voda uvezena iz Argentine, navodno blagotvorna za lečenje bolesti nogu.

Žuti salon je uspeo da ukrasi i Miloševićev unuk koji je na zidu vežbao urezivanje pisanih slova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar