Kako „Fejsbuk” podiže cenu nekretnina

Zbog doseljavanja mladih dobro plaćenih inženjera, skočile cene najma stanova u okolini San Franciska, pa su siromašniji starosedeoci prinuđeni da se sele.

Najmanje 10.000 dolara više u kućnom budžetu nije malo čak ni za zaposlene na „Fejsbuku”, kojima se ovaj novčani podsticaj nudi da bi se preselili bliže sedištu firme. Kompanija Marka Zakerberga nije jedina koja se odlučila za ovaj potez koji je odraz izazova sa kojima se tehnološke firme suočavaju u sve skupljim i zagušenijim urbanim delovima San Franciska.

Prema svedočenju sadašnjih i bivših radnika najpopularnije društvene mreže, da bi zaposleni dobio stimulaciju, mora da kupi ili iznajmi kuću u krugu od 15 kilometara od „Fejsbukovog” kampusa u Menlo parku, na obali zaliva. To što je reč o predgrađu, sa pogledom na močvaru, u kojem osim puta nema gotovo ničega, nije odvratilo od preseljenja mnoge, uglavnom mlade sa porodicom.

„Fejsbuk” nije usamljen u ovoj praksi koju primenjuje i nekoliko drugih tehnoloških firmi iz Silicijumske doline. Stimulisanje radnika da odlaze da žive u manje urbane sredine, moglo bi prema oceni agencije Rojters, da dovede do smanjenja glavnog izvora tenzija u San Francisku, a to je priliv mladih, dobro plaćenih ljudi, zaposlenih u tehnološkim firmama, koji do posla putuju privatnim luksuznim autobusima, i zbog kojih su stanovnici sa nižim primanjima sve češće prinuđeni da se sele. Ukoliko naiđe na masovniji odziv, ovaj program bi mogao da dovede i do višestrukog porasta cena iznajmljivanja nekretnina u predgrađima i time dodatno ugrozi porodice sa nižim primanjima i prinudi ih na selidbu. To bi upravo moglo da se desi u Istočnom Palo Altu, pedesetak kilometara od San Franciska, u koji se do sada doselio najveći broj „fejsbukovaca”, kako ih starosedeoci zovu. Korist od dolaska novih stanovnika za ovaj grad, inače pun kriminala, velika je. Broj pljački, krađa automobila i silovanja je opao, a otvoreno je nekoliko novih prodavnica. Grad može da računa i na donacije dobrostojećih pridošlica.

Međutim, stanovnici pojedinih mesta u okolini San Franciska pokazuju otvoreni prezir i ozlojeđenost prema mladim inženjerima, pa su čak organizovali protest protiv doseljavanja i blokirali autobus za prevoz „fejsbukovaca”. Njih vide kao glavne krivce za vrtoglavi rast cena najma nekretnina, zbog čega siromašnijim starosedeocima ne preostaje ništa drugo nego da potraže drugo mesto za život.

„Fejsbuk” negira da je reč o bilo kakvom socijalnom inženjeringu i ističe da samo želi da olakša svakodnevicu svojih zaposlenih. Ima tumačenja kako je cilj ovog poteza da radnici više vremena provode u kancelarijama i da kompanija uštedi na njihovom prevozu.

Neki od onih koji su se preselili svedoče da novac nije bio presudan za tu odluku, već su to učinili zbog bržeg dolaska do posla. Ono što je do pre tri godine bio put od sat vremena, sada zbog gužvi traje sat i po. Vozači u San Francisku i okolini provode više vremena zaglavljeni u saobraćaju nego oni u Vašingtonu ili Los Anđelesu. Ima i onih koji, uprkos prednostima, ipak nisu spremni da se odreknu bogatog društvenog života u velikom gradu i da ga zamene za predgrađe.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar