Kako da sredite stan u suterenu

Ako ste se sticajem nesrećnih okolnosti prinuđeni da živite u stanu u suterenu, ne treba da očajavate jer svaki prostor može da se bar donekle prilagodi i ulepša.

Ukoliko ste se odlučili da stan preuređujete, prvo na šta treba da obratite pažnju je da li postoji i kakve su hidro i termo izolacija. Nikako nemojte da počinjete fine radove u prostoru dok ne obezbedite dobru izolaciju. Na taj način ćete sprečiti neprijatna iznenađenja u vidu pojave kondenzacije ili plesni na zidovima.

Da prostor termički zaštitite, zidove sa unutrašnje strane obložite tablama tvrdopresovane kamene vune, pa izolaciju prekrijte tablama gips kartona. Između termike i gipsa, neophodno je da se postavi sloj polietilenske folije koja će predstavljati parnu branu na ovako formiranom zidu.

Hidroizolacija podova i zidova se radi u odnosu na namenu prostorije i danas se na tržištu može naći veliki broj kvalitetnih materijala.

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je delimično ukopana u teren, posle kvalitetne izolacije osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svetlosti, pa pri izboru prozora treba potražiti one sa tanjim okvirima. Takođe, neophodno je obezbediti dobru ventilaciju prostora, tako da treba birati prozore koji imaju mogućnost otvaranja na kip. Ovaj tip prozora, zbog pozicije suterenskih prostora (nisko uz ulicu), pokazao se kao važan sigurnosni element.

Da biste nadoknadili nedostatak dobrog pogleda iz suterenskog stana, predlažem da u prostor unesete što je više moguće prirodnih elemenata, kao što su sobne biljke. Vodite računa o izboru biljaka - potrebno je da dobro podnose slabu osvetljenost. Kao dobar trik, zidove možete obložiti foto tapetama sa motivima prirode.

Prozore je najbolje opremiti zastorima u vidu rolo zavesa svetlijih tonova ili klasičnim zavesama od tanjeg, prozračnog materijala, sa puno nabora kako bi stvorile interesantan efekat u odnosu na prirodno svetlo.

Nedovoljna količina prirodne svetlosti čest je problem u većini suterenskih stanova - raspored prostorija prilagodite količini svetlosti, pa one prostorije u kojima najviše boravite smestite u najsvjetliji deo stana.

Kao osnovne tonove u prostorima suterena, usled nedostatka prirodne svetlosti, treba koristiti nijanse bele boje, u kombinacijama sa drugim pastelnim tonovima koji će vizuelno utopliti i osvetliti prostor. Prostor ovako neutralnog kolorita treba oživeti ponekim detaljem u toplim, jarkim bojama poput crvene ili narandžaste.

Drvene podne obloge bilo koje boje će se vrlo lepo uklopiti uz zidove u osnovnim tonovima. Pri postavljanju parketa obavezno povedite računa da ne zaboravite da primenite neki od zaštitnih premaza protiv vlage.

Keramičke pločice se lepe na adekvatno postavljen hidroizolacioni sloj sa specijalnim fugama koje štite od pojave buđi.

Unutrašnje obloge odaberite po vlastitoj želji i stilu, ali uvek imajte u vidu da bi trebalo da izbegavate tamne boje.

PODNA RASVETA

Pored rasvetnih tela na plafonima i zidovima, kao i samostojećih i stonih lampi, interesantan efekat u prostoru može dati postavljanje podne rasvete. Kako će zbog nedostatka prirodne svetlosti biti potrebno da u nekim delovima stana veštačko svetlo bude upaljeno i tokom dana, predlažem upotrebu štedljivih sijalica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar