Kako da odaberete izolacioni materijal

Ponuda materijala za izolaciju nikada nije bila bolja, ali baš zato je pravi izazov pravilno ih odabrati i ugraditi. Ne postoji univerzalan materijal koji bi mogao da se preporuči za sve uslove i podloge, kao što ne postoji samo jedan način rešenja toplotne izolacije.

Odabir optimalnog materijala složen je postupak kojem prethodi detaljan pregled stanja podloge, mogućnosti i ciljeva. Nekome će ekonomski, a nekome ekološki aspekt biti prioritetan pri donošenju odluke.

Ne sme da se zanemari ni iskustvo i znanje majstora koji će izvoditi radove s određenim materijalom. U zavisnosti kakva je fasada zgrade, da li je pod kulturnom zaštitom, na kojoj strani sveta se nalazi i kakav joj je položaj, zavisiće i optimalan izbor toplotne izolacije.

VRSTE MATERIJALA

MINERALNA vuna je izolacija od kamene i staklene vune koja je postojana na visokim temperaturama. Dobar je toplotni izolator, ali vlaga utiče na njenu efikasnost pa treba voditi računa gde se i kako ugrađuje.

BELI stiropor
, jeftiniji je materijal kojim se najčešće izoluju spoljne fasade. Ekstrudirani polistiren (XPS) je skuplji (proizvodi se u boji), ali ne upija vodu pa se koristi na mestima u neposrednom dodiru sa vlagom ili za rešavanje kritičnih tačaka na fasadama. Lako je zapaljiv što takođe treba imati u vidu.

PUR pene dobro provode toplotu, skuplje su, a u građevinarstvu se uglavnom koriste kod kosih i ravnih krovova, ali i zidova i podova. Otporne su na vlagu, buđ i ultraljubičasto zračenje, a prilično su čvrste. PUR je teško zapaljiv materijal.

EKOLOŠKE ALTERNATIVE

Postoji i niz ekološki prihvatljivijih alternativnih materijala, koji se odlikuju prirodnim, lako reciklirajućim sirovinama kao što su celuloza, ekspandirana glina, pluta, ovčija vuna, trska, slama. Zbog trajnosti i protivpožarne zaštite, najčešće se ti materijali podvrgavaju određenim tretmanima, kako bi zadovoljili tražene tehničke karakteristike. Spadaju u skuplje materijale.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar