Jeftini kvadrati “zapretili” oporavku stanogradnje u Novom Sadu

Oporavak stanogradnje u Novom Sadu mogao bi, kako ocenjuju stručnjaci, ponovo da bude zaustavljen.

Investitorima su "zapretili" jeftini kvadrati namenjeni pripadnicima državnih službi. Tržište stanova u Novom Sadu već je donekle "poljuljano" najavom republičikih vlasti o gradnji stanova po ceni koja je gotovo duplo manja od aktuelne.

Podsetimo, gradnju ovakvih stanova u kojima bi kvadratni metar trebalo da košta 500 evra namenjenih pripadnicima vojske, policije i službi bezbednosti nedavno je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ta najava je već navela kupce da još jednom promisle o investiciji, i da sačekaju još pola godine, kako bi videli hoće li proći jeftinije.

U Novom Sadu, kako je precizirala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, postoji potreba za oko 1.800 ovakvih stanova, a zgrade bi trebalo da budu podizane na Sajlovu, Paragovu, Mišeluku 2 i Jugovićevu. Lokacije u Novom Sadu su delimično komunalno opremljene.

Dragan Rabatić, izvršni direktor "Solis nekretnina" iz Novog Sada, objašnjava da je u Novom Sadu, posle nekoliko godina stagnacije i izgradnje malog broja stanova, sve ponovo krenulo. Statistike pokazuju da je u prvoj polovini 2016. prodato 1.550 stanova, dok je u prvoj polovini 2017. godine, taj broj skočio na 2.750.

"Već sada je ova najava 'damping' cena napravila manje poremećaje. U Novom Sadu se stanovi prodaju, u zavisnosti od lokacije, a takođe i same pozicije u zgradi, kao i kvadrature, po ceni od 950 pa do više od 2.000 evra. Tako se neki dupleks, na manje atraktivnoj lokaciji može kupiti već za 950 evra, a atraktivni manji stanovi, bliži centru, ili u samom centru koštaju i više od 2.000 evra. Investitori se ne žale, i do sada je kupaca bilo dovoljno. Sigurno je, međutim, da će deo kupaca otići, ili će bar sačekati sa kupovinom", poručuje Rabatić.

On dodaje da je činjenica da se "po ceni od 500 evra možda mogu završiti građevinski radovi, ali, komunalno opremanje i sama cena zemljišta dodatno 'nazidaju' cenu". Samim tim, ukazuje on, bez podrške države i bez oslobađanja od tih obaveza, nema šanse da se stan sagradi po toj ceni.

A da odlaganju odluke o kupovini razmišljaju i pojedini građani, potvrđuje Novosađanin Mirko N, koji je trenutno podstanar.

"Planirao sam da kupim stan, ali kada sam čuo za najave jeftinijih kvadrata, odlučio sam da se da ipak sačekam.Nadam se da će doći do neke korekcije cene, i da će biti lakše da kupimo više kvadrata", kaže Mirko.

Broj radnika na gradilištima u Novom Sadu, ali i u fabrikama koje proizvode građevinski materijal, kako ocenjuje Josip Modić, predsednik gradske organizacije ovog sindikata, povećava se, a tome u prilog ide i podatak da je Novi Sad, ponovo, procentualno prvi u Srbiji po broju izdatih, odnosno pozitivno rešenih građevinskih dozvola.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar