Jednosoban stan u Zrenjaninu za 3.600 evra

Proteklih dana mnoge vojvođanske opštine raspisale su oglase za javno nadmetanje za prodaju ili davanje u zakup nepokretnosti na njihovoj teritoriji, a oglas o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Republike Srbije u Kikindi raspisala je i Republička direkcija za imovinu.

Naime, Direkcija je objavila oglas za prodaju nepokretnosti iz javne svojine Srbije u Kikindi ,i to poslovnog prostora u Ulici hajduk Veljkovoj 27, površine 89 kvadratnih metara po početnoj ceni od 36.168,26 evra. Grad Zrenjanin prikuplja pismene ponude za prodaju poslovnih prostora i stanova koji su u javnoj svojini tog grada. Tako je početna cena za poslovni prostora od sedam prostorija zdravstva, površine 205 kvadrata, 102.500 evra, a za poslovni prostor od 76 kvadrata 34.200 evra.

Za jednosoban stan od 36 kvadrata početna cena je svega 3.600 evra, dok je za jednosoban stan od 30 kvadratnih metara ona samo 3.000.
Opština Nova Crnja prodaje neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini te lokalne samouprave od tri hektara po početnoj ceni od 3.300.000 dinara, a na njemu se mogu graditi proizvodni i poslovni objekti. Namena zemljište koje se prodaje, navedeno je u oglasu, biće promenjena s obradivog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Predsednik opštine Ruma objavio je tri oglasa o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje u Rumi. Tako se prodaje pašnjak 2. klase površine 57 ari i 45 kvadratnih metara – gradsko građevinsako zemljište s osnovnom namenom radna zona, po početnoj ceni od 3.504.450 dinara.

Za građevinsko zemljište izvan građevinskog rejona – a reč je o njivi 1. klase – površine dva hektara, početna cena je 12.200.000 dinara, a namenjeno je za izgradnju proizvodnih, skladišnih i poslovnih i pratećih objekata, kao i objekata za potrebe infrastrukture. Prodaje se i 15 ari i 63 kvadratna metra gradskog građevinskog zemljišta – dve njive 1. klase – s osnovnom namenom radne zone po početnoj ceni od 1.563.430 dinara. Inače, sve početne cene građevinskog zemljišta koje se prodaje utvrđene su na osnovu podataka Ministarstva finansija – Poreska uprava – filijala Ruma od 18. jula ove godine.

Neke vojvođanske lokalne samouprave odlučile su da deo svoje imovine ponude u zakup putem javnog nadmetanja.

Tako Grad Sombor daje u zakup 19 apoteka, kako onih u Somboru, tako i u Bezdanu, Staparu, Kljajićevu, Svetozaru Miletiću, Stanišiću, Čonoplji, Bačkom Monoštoru, Telečki, Doroslovu, Bačkom Bregu, Aleksi Šantiću.
Opština Apatin objavila je javni oglas o postupku licitacije za davanje u zakup svojih nepokretnosti u tom gradu, ali i u Kupusini, Sonti, Svilojevu i Prigrevici. Nepokretnosti koje nudi apatinska opština daju se u zakup na deset godina, a reč je o prodajnom prostoru i magacinima.

Može se očekivati da narednih nedelja i meseci i druge lokalne samouprave u Vojvodini objave slične oglase o prodaji ili davanju u zakup imovine u javnoj svojini opštini, s obzirom na to da se polako kompletiraju podaci čime sve zapravo one raspolažu. Naime, posao ne ide tempom kojim je trebalo jer je Republička direkcija za imovinu očekivala da će sve lokalne samouprave do oktobra prošle godine preko onlajn registra na njenom sajtu dostaviti podatke o tome čime koja opština i sama država raspolažu, a to se ipak nije dogodilo pa je rok produžen do kraja ove godine.

Početkom ove godine Direkciji je podatke o imovini dostavilo samo 25 od ukupno 176 lokalnih samouprava. Opštine i gradovi prijavili su ukupno 11.174 nepokretnosti koje koriste.

Nakon što je nedavno Fiskalni savet Srbije upozorio na to da lokalne samouprave ugrožavaju javne finansije zemlje, ali i koče privredni rast i smanjuju kvalitet života, sva je prilika da će se mnoge od njih latiti sređivanja svoga dvorišta. Uz to, Fiskalni savet je ustvrdio da svojim preduzećima gradovi i opštine duguju gotovo milijardu evra. Jedan od načina da barem deo problema reše jeste da prodaju ili daju u zakup ono što ne koriste i od čega nemaju finansijske koristi i da taj novac usmere na razvoj lokalne samouprave i privlačenje novih investitora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar