Jedinstvena baza podataka o prodaji stanova

Beograd poslednjih meseci potresaju priče o nesavesnim investitorima, koji stanove u izgradnji prodaju i po nekoliko puta.

Poslednja u nizu prevara Željka Subošića, koji je 13 stanova prodao čak 70 puta, pokazala je da država još nije pronašla način da stane u zaštitu hiljade kupaca koji na kraju ostaju bez novca i bez kupljene nekretnine.
Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, u razgovoru za ”Blic“ kaže da je to velika sramota i da će od decembra ovakvim slučajevima doći kraj i to uvođenjem jedinstvenog softvera u tri beogradska suda.

Koliko ste upoznati sa slučajem investitora Željka Subošića koji je jedan stan u Knićaninovoj ulici prodao čak 13 puta?
- Na žalost, upoznat sam itekako. Imao sam priliku da porazgovaram sa prevarenim kupcima.

Šta ste im rekli?
- Prvo sam im objasnio kakva je uloga Ministarstva pravde. Rekao sam im da prijave policiji svu imovinu investitora koja im je poznata, kako bi državni organi što pre reagovali i zamrzli je. Takođe, potrebno je i da tuže investitora.

Kako će država da im pomogne? Koji je njen zadatak?
- Ovde investitor, koji je već uhapšen, treba da snosi krivičnu odgovornost. Takođe, istražni organi treba da popišu svu njegovu imovinu, kako bi mogao da se primeni Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Oduzimanjem imovine i njenom prodajom mogu da se obeštete kupci koje je on prevario.

Kako konačno stati na put ovakvim pojavama?

- Mi smo početkom ove godine počeli da radimo na projektu uvođenja jednstvenog softvera u sudovima, koji će početi da funkcioniše već od decembra. Samo u tri suda moći će da se overavaju kupoprodajni ugovori iz oblasti nekretnina i to u Trećem, Četvrtom i Petom opštinskom sudu u Beogradu. Zahvaljujući jedinstvenom softveru, koji je već naručen i plaćen, kad kupac dođe da overi ugovor, moći će i da proveri da li je ta nekretnina već prodata nekom drugom.

Ovo, međutim, nije prvi slučaj prevare investitora. Novine su bile pune tekstova o onima koji stanove u izgradnji višestruko prodaju. Takvi investitori su u pritvoru ostajali svega koji dan.
- To nije pitanje za Ministarstvo pravde.

Kako to? Da li je moguće da neko prevari ljude za milione evra, bude pušten da se brani sa slobode, a onda samo nestane?

- Sudstvo je nezavisno. Mogu samo da kažem da je Ministarstvo pravde ukazivalo na blagu kaznenu politiku. Da je neko ranije bio osuđen na visoke zatvorske kazne bio bi postignut efekat prevencije i ovo se ne bi dešavalo.

Kada će konačno kupac stana biti i zaista siguran da je on jedini njegov vlasnik?

- Od 2001. godine traje postupak prevođenja zemljišnih knjiga u katastar. Na žalost, on je od sada tekao jako sporo, ali bi sledeće godine trebalo da bude završen. Taj posao je 90 odsto završen u Beogradu, a slično je i u ostatku Srbije. Prelazno rešenje je oduzimanje imovine i naravno softver koji će uskoro da bude uveden.
Softver jedinstven i u svetu
Softver koji će profunkcionisati u septembru i tako sprečiti višestruku prodaju istog stana jedinstven je u svetu. U drugim državama nije neophodno njegovo uvođenje, jer su tamo kazne za ovakve slučajeve do 30 godina zatvora. U takvim zemljama nije neophodno uvođenje ovakvog softvera, jer se zbog jake kaznene politike niko ne usuđuje na takve prevare - kaže Homen.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar