Izolujte prozore i vrata

Kuću ili stan pripremite za niske temperature. Jednostavnije i najjeftinije rešenje je traka za dihtung koju vrlo lako možete da postavite sami. Možda najbolje rešenje je zaptivanje akrilnim silikonom.

Vreme je još veoma toplo za ovog doba godine, pa je sada idealna prilika da vrata i prozore pripremite za zimu koja neminovno dolazi.

Izolacija prozora i vrata je važan element kada govorimo o toploti kuće ili stana. Ukoliko su vam prozori stari, trebalo bi da razmislite o zameni stolarije, ali pošto to nije tako jednostavno i zahteva malo veće ulaganje, možete da potražiti druga rešenja.

Jedno od njih je izolacija prozora trakom za dihtung. Ova traka može da se kupi u bilo kojoj radnji boja i lakova ili nekoj “Uradi sam” prodavnici. Traka je sunđerasto-gumena, ima samolepljivi deo, tako da se lako nanosi na delove oko prozora koji su kritični. Nije skupa, i sami vrlo lako možete da završite ovaj posao. Ako su vam prozori baš mnogo propali, ova traka ipak neće moći da baš potpuno odradi posao.

Drugo moguće rešenje može biti silikon. Ovakav način zaptivanja je praktičan, a trebaće vam prijanjajuća folija koja se koristi za pakovanje namirnica, selotejp, makaze ili skalpel i akrilni silikon. Postupak je takođe jednostavan. Prvo morate da u potpunosti očistite ram prozora.

Skinite svu nečistoću, da bi silikon mogao dobro da prione.

Zatim foliju zalepite na štok od prozora. To ćete uraditi tako što ćete zalepiti selotejp na nekoliko mesta na početak folije dok je u rolni, a drugi deo selotejpa zalepite za početak štoka od prozora (ili vrata). Onda odmotavajte foliju dok ne dođete do ivice štoka, i isecite je.

Ponovite postupak duž svakog dela gde je potrebno zaptivanje. Ovo radite kako biste zaštitili taj deo od silikona, i da se prozor ne bi potpuno zalepio. Zatim uzmite silikon i nanesite ga na okvir od prozora. Istisnite onoliko koliko mislite da će biti dovoljno. Kada završite ceo prozor, zatvorite ga. Ostavite da se suši 24 sata. Posle toga samo odstranite skalpelom višak silikona koji je iscurio.

POMOĆ MAJSTORA

Za zaptivanje prozora i vrata aluminijumskim trakama verovatno će vam ipak biti potrebna profesionalna pomoć. Takođe, majstora pozovite i ukoliko se odlučite da prozor zaptivate tečnom gumom koja je odličan izloator ne samo od vetra i hladnoće, nego i buke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar