Iznajmljivanje stana u Beogradu jeftinije do 20%, u Novom Sadu 10%

Iznajmljivanje stana jeftinije je i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Najtraženije su nameštene garsonjere i manji stanovi, čija se zakupnina kreće od 100 do 250 evra mesečno.

Stanovi se traže u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a cene su snižene i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Počela je sezona iznajmljivanja stanova za studente. Najtraženije su nameštene garsonjere i manji stanovi, čija se zakupnina kreće od 100 do 250 evra mesečno.

„Ranije su roditelji iznajmljivali stanove za svoju decu već krajem juna, sada to rade u avgustu i ne žele da plaćaju kiriju pre nego što počne školska godina“, kaže Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za nekretnine.

Ona kaže da je zakupnina niža, a da su vlasnici nekretnina spremni da izdaju svoje nekretnine i ispod cene samo da ne bi plaćali velike troškove režija. Za studente roditelji uglavnom traže nekretnine u blizini fakulteta. Zakupljuju ih na godinu dana, daju jednu kiriju i depozit u visini jedne zakupnine kao garanciju i traže mesečno plaćanje.

Zakupcima se preporučuje da od gazde traže dokaz o vlasništvu i fotokopiju lične karte. Najsigurnije je da se sa vlasnikom kod advokata ili u registrovanoj agenciji potpiše ugovor, koji po zakonu ne mora da bude overen. Kada je stan namešten, obavezno treba napraviti zapisnik i popisati stvari, ugovorom treba precizirati ko plaća popravke… Inače, vlasnik stana plaća porez na izdavanje, koji iznosi 20 odsto kirije i umanjuje se do 25 odsto na ime režijskih troškova. Za vlasnike je savet da obavezno svakog meseca provere da li su stanari platili komunalije. Koliko su cene zakupa povoljne najbolje govori primer Resavske ulice (kod Kliničkog centra) gde stan od 70 kvadrata sa garažom može da se zakupi za 250 evra.

U Nišu se traži daljinsko grejanje

Cene zakupnina u Nišu su stabilne s tim da su se tokom ovog leta mnogi odlučili da promene stan i to ne zbog visine kirije nego zbog daljinskog grejanja. Naime, standard Nišlija ne može da prati novi obračun grejanja po potrošnji, pa su zato sve traženiji stanovi koji imaju druge vrste grejanja. U proseku cene kirija se nisu menjale jer je sve teže izdati stan zbog velike ponude. Tako su garsonjere od 70 do 100 evra, jednoiposobni stanovi od 120 do 150 evra ne računajući luksuzno opremljene stanove u centru gde kirija može da iznosi od 200 do 250 evra.

Novi Sad jeftiniji 10 odsto

Stanova za izdavanje ima dosta i u Novom Sadu, a sa približavanjem početka školske godine i potražnja se povećava – ovako, o stanju na tržištu u Novom Sadu govori Sanja Vučković, direktorka Haus nekretnina. Najtraženiji su, prema informacijama ove agencije, garsonjere i jednosobni stanovi koji mogu, u zavisnosti od lokacije i stanja nameštaja, da se iznajme po ceni od 100 do 170 evra. Za jednoiposobne stanove potrebno je izdvojiti od 170, pa sve do 250 evra, dok se veći stanovi kreću od 250, pa do 300, i više evra, u zavisnosti od nivoa opreme i lokacije na kojoj se nalaze. Prazni stanovi su nešto jeftiniji, pa se tako, dvosoban prazan stan može naći i za 200 evra. U odnosu na prošlu godinu cene zakupa su pale, za nekih 10 odsto.

Jednosoban stan u Kragujevcu do 180 evra

U kragujevačkim agencijama za nekretnine kažu da se garsonjere i jednosobni stanovi izdaju po ceni od 120 do 180 evra, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, dok se veći i opremljeni stanovi iznajmljuju za 250, pa čak i 300 evra. U odnosu na septembar prošle godine, tvrde, cene su niže za skoro 20 odsto, ali procenjuju da će već u oktobru, kad pristignu studenti, zakup biti skuplji bar za deset odsto. Izuzetak su takozvane pomoćne kuće u prigradskim naseljima. Za iznajmljivanje tih objekata je potrebno izdvojiti od 70 do 120 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar