Iznajmljivanje sobe može da košta kao i najam stana

Rešeni ste da iznajmite stan, ali nemate dovoljno novca? Možda je, u tom slučaju, pravo rešenje za vas da iznajmite samo sobu u nekom stanu. U zavisnosti od grada u kojem živite, sobu možete da iznajmite za sumu od 30 pa čak do 200 evra, što je više i od najma garsonjere u Beogradu.

Koliko košta iznajmljivanje sobe?
Ako ste prvi put u prilici da iznajmljujete sobu, a pri tom vam je cena jako bitna, trebalo bi da imate na umu da generalno važi pravilo da je periferija jeftinija od centra. Tako iznajmljivanje sobe u centru Beograda, može da košta od 100 do 200 evra, zavisno od opremljenosti, a na periferiji prestonice cena iznajmljivanja može da padne i do 60 evra za mesec dana.

Bilo da ste student ili niste, pravilo je da sobe u blizini fakulteta drže cenu, pa je, primera radi, za sobu kod Farmaceutskog fakulteta u Kumodražu potrebno izdvojiti u nekim slučajevima i više od 100 evra. Za taj novac, dostupna je istovremeno i soba u centru grada, na Vračaru.

Zanimljivo je da cene izdavanja celog stana u Novom Sadu prate cene u Beogradu, ali kada je reč o izdavanju soba, Novi Sad je blago jeftiniji, pa je u tom gradu najjeftinija soba oko 50 evra mesečno, a najskuplja oko 100 evra.

U još jednom „fakultetskom“ gradu – Kragujevcu, još je povoljnije izdavanje soba. Primera radi, u ovom gradu, cene se, zavisno od lokacije, opremljenosti i blizine fakulteta, kreću od 50 do 90 evra.
Ukoliko želite da dodatno uštedite, odnosno da željenu sobu dobijete još povoljnije, dodatni faktor koji spušta cenu najma je da u startu platite kiriju za nekoliko meseci do godinu dana unapred. Podstanari koji su “pouzdaniji”, u smislu da planiraju da se duže zadrže u iznajmljenoj sobi, takođe mogu na osnovu toga da računaju na popust.

Na koliko god da odlučite da plaćate, računajte i na startni izdatak za depozit koji nije obavezan, ali je uobičajen. Vlasnici soba mahom traže depozit u visini jedne mesečne kirije.

Proverite detalje pre iznajmljivanja sobe
Dopala vam se soba i cena vam odgovara? To je dobar početak, ali čeka vas još posla jer ostaje da se sa vlasnikom dogovorite do najsitnijih detalja, kako kasnije ne bi dolazilo do problema.

Najpre, važno je dogovoriti da li u cenu iznajmljivanja ulaze i računi za struju, infostan, telefon… Praksa je obično da podstanar ne plaća režiju prilikom iznajmljivanja sobe, jer to ulazi u cenu, ali negde postoji dogovor da cena bude niža, ali da se računi plaćaju po pola sa vlasnikom stana.

Pre useljenja potrebno je precizirati šta sve i u kojoj meri smete da koristite – da li vam je na raspolaganju da koristite šporet, frižider, postoje li pravila vezano za uključivanje bojlera.

Važno je da znate i da li bi vlasnik tolerisao posete vaših prijatelja, partnera, rođaka… Što više detalja dogovorite u početku, manje ćete nesporazuma imati kasnije.

Nije zgoreg ni da, pre useljenja, zajedno sa vlasnikom pregledate šta sve radi i da li je nešto od kućnih aparata koje vam je dozvoljeno da koristite u kvaru.

Postavite i praktična pitanja, da li od vas očekuje da plaćate popravke bojlera, da učestvujete u zameni kade, prekidača, osigurača… Vlasnici, kažu upućeni, u nekom trenutku mogu i da pokušaju da ubede podstanara da je delom i obaveza da finansijski u tome učestvuje, te je zato važno da u startu bude izgovoreno i definisano čija je to obaveza.

Iskusni podstanari savetuju da, ako se odlučite na su-život u sobi, obavezno i odnose s gazdom u startu postavite kako vam odgovara. Time izbegavate situaciju da dobijete novog “druga” koji je najčešće u penziji, slobodan i željan društva. Ko se odluči na iznajmljivanje sobe, dakle, mora u startu da bude spreman na suživot sa vlasnikom stana.

Ugovor o zakupu
Ukoliko ste našli odgovarajuću sobu i dogovorili sve detalje sa gazdom, prilikom zakupa sobe potpišete Ugovor o zakupu sa vlasnikom, jer jedino na osnovu tog dokumenta možete da ostvarite svoja prava kao podstanari. Bez ugovora, ostaćete uskraćeni za pravo da registrujete adresu stanovanja u policiji, da se prijavite na evidenciju Službe za zapošljavanje, upišete dete u obdanište i predškolsku ustanovu, dobijete povlašćenu kartu za parkiranje automobila ako stanujete u zoniranom području grada... Uz taj dokument, podstanar ima pravo i na otkazni rok. Prema Zakonu o stanovanju, stanodavac daje pismeni otkaz podstanaru koji iznosi 90, dok u zimskom periodu (od 1. decembra do kraja februara) on iznosi čak 120 dana.

Zapisnik o stanju sobe

Nakon sklapanja Ugovora o zakupu u kojem ste naveli iznos kirije, da li i koliko plaćate režije, dužinu otkaznog roka i sl. mi vam savetujemo i da, sa gazdom, napravite Zapisnik o stanju sobi pre nego što se uselite. U zapisniku treba da popišete sve one činjenice koje ste zatekli pre ulaska u sobu, kao što su npr oštećenja i neispravnosti uređaja i aparata, kako se kasnije ne bi desila neprijatnost ukoliko vas nesavesni gazda optuži da ste vi nešto pokvarili, a što već nije radilo. Ovaj zapisnik sačinite zajedno sa gazdom i oboje ga potpišite.

Cene zakupa soba
Ukoliko ste se opredelili za iznajmljivanje sobe najbolju ponudu oglasa za izdavanje pronaćićete u štampanom i internet izdanju Halo oglasi nekretnina, a ovo su aktuelne cene:

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar