Izgradnja elitne marine još nije počela

Radovi na jednom od najvećih i najlepših projekata u gradu, Marini Dorćol, još nisu počeli. Iako je prostor za gradnju ograđen i postavljena tabla sa nazivom firme, ništa više od toga nije urađeno. U kompaniji „Engel Marina Dorćol”, zaduženoj za izgradnju, kažu da još čekaju od Sekretarijata za urbanizam dozvolu za rad.

Smeštena u samom centru grada i na obali reke, Marina Dorćol će, kada najzad bude sagrađena, biti jedno od najposećenijih turističkih mesta u prestonici. Međutim, projekat za izgradnju i dalje postoji samo na papiru, a ništa konkretno nije urađeno, iako je izgradnja trebalo da počne još pre godinu i po dana. U julu ove godine, kako je „Blic” ranije pisao, investitori su se nadali da će dozvolu dobiti do septembra, kako piše Blic.

­ Dozvolu još nismo dobili. Očekujemo da nam gradske vlasti odobre Akt o urbanističkim uslovima, a zatim bi trebalo da za 60 dana da dobijemo i građevinsku dozvolu. Ugovor o kupoprodaji smo potpisali još u martu 2006. godine, a Gradu i Republici je trebalo čak 19 meseci da odobre naš urbanistički projekat, što je preduslov za odobrenje Akta. To znači da je naš projekat prihvaćen, samo još čekamo papir ­ kaže Dejvid Erikson, generalni direktor „Engel Marina Dorćola”.

Prema njegovim rečima, ono što najviše utiče na odlaganje dobijanja dozvole jesu tehnički problemi.

­ Okolnosti u prethodnih godinu dana nam uopšte nisu išle na ruku. Stalno su bili u toku izbori i promene u vlasti, tako da Sekretarijat za urbanizam često nije imao uslova da radi. Međutim, sada se situacija stabilizovala, tako da se nadamo da ćemo u prvoj polovini sledeće godine početi s izgradnjom. U tom slučaju projekat bi bio završen 2011. godine ­ dodaje Erikson.

Procenjeno je da će u projekat biti uloženo preko 200 miliona evra. U okviru projekta će biti izgrađeno pet stambenih kula koje će gledati na Dunav, jedna poslovna zgrada i hotel po visokim standardima. Kafići, restorani, šoping molovi će biti raspoređeni oko vode pored marine. Oko zgrada su planirane široke zelene površine, parkovi i igrališta za decu, a ukupna površina zelenih zona će biti oko 8.000 kvadratnih metara. Stanovi će biti različitih struktura, osim garsonjera i jednosobnih, a planirano je da ukupno bude izgrađeno oko 350 većih stanova.

­ Najmanji stan će imati 60 kvadratnih metara i biće dvosoban, a najveći oko 350 kvadratnih metara. Međutim, ako kupci budu želeli, moći će da se spoji više stanova, tako da će im biti dostupni i stanovi mnogo veće kvadrature ­ kaže Katarina Dželebdžić, menadžer prodaje u kompaniji „Kolijers internešenel”.

Više kupaca nego stanova

Prodaja stanova još nije počela, a već postoji veliki broj zainteresovanih kupaca. Iako je planirana izgradnja oko 350 stanova, broj zainteresovanih kupaca je već prevazišao ovu cifru.

­ Pretprodaja stanova će početi istovremeno kad i izgradnja. Već postoji neka ideja o mogućoj ceni kvadrata, ali cene ne mogu da se formiraju pre nego što počne prodaja jer se stanje na tržištu stalno menja. Mi već imamo spisak više od 400 zainteresovanih potencijalnih kupaca, ali nijedan stan nije rezervisan niti se to može uraditi ­ kaže Katarina Dželebdžić, menadžer prodaje u kompaniji „Kolijers internešnel” u kojoj se vrši prodaja stanova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar