Izdato za petinu više građevinskih dozvola – Građevinarstvo donelo rast BDP-a

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u Srbiji od početka primene Zakona o planiranju i izgradnju broj izdatih građevinskih dozvola povećan za više od 20%.

Ona je istakla da postoji manji broj lokalnih samouprava, mada je očekivala i više problema nego što ih ima, kojima ministarstvo pomaže da primene zakon na pravi način.

- Postoji i konkurencija između lokalnih samouprava. Ja znam primer jedne gde je investitor čekao godinu dana odgovor, i on tu ostati neće. Više neće čekati ni mesec dana, a kamoli godinu dana. Otići će u onu lokalnu samoupravu koja će mu obezbediti sva dokumenta i sve što mu je potrebno da otvori pogone i zaposli ljude - kazala je Mihajlović.

Ministarka je rekla da je manji broj lokalnih samouprava koje ne primenjuju zakon.

- Ovo je samo prvi korak jer elektronska građevinska dozvola strartuje od 1.januara i tu neće biti nikakvih opraštanja. To će odmah osetiti i građani - istakla je Mihajlović.

BDP Srbije dižu građevinarstvo i više izdatih građevinskih dozvola

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je bruto društveni proizvod (BDP) Srbije u drugom tromesečju 2015. veći za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, najviše zbog rasta građevinske industrije i većeg broja izdatih građevinskih dozvola.

Kako se navodi, građevinarstvo je u tom periodu zabeležilo rast od 12,6%, najviše od svih sektora privrede, dok je broj izdatih građevinskih dozvola povećan za 23%.

Dodaje se da je ukupna vrednost izgrađenih građevinskh radova u drugom tromesečju 2015. povećana za 22,5% u odnosu na isti period prošle godine, a povećan je i broj novih radnih mesta u građevinarstvu za 3,8%, dok je samo proizvodnja cementa, ključne sirovine u građevinarstvu, veća za 12,4%.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar