Italija: Sever atraktivniji za domaće kupce, stranci više investiraju na Siciliji

Niske kamatne stope u kombinaciji sa nestabilnostima na finansijskim tržištima, povećali su priliv kapitala na evropska tržišta nekretnina.

U pet vodećih evropskih zemalja promet na tržištu nekretnina prošle je godine povećan, u proseku, za 3,1 odsto.

Prošlogodišnji obim prometa na italijanskom tržištu nekretnina bio je ispod ovog proseka, ali stručnjaci očekuju da bi promet na tržištu ove godine mogao porasti preko 3,6 odsto, do 115 milijardi evra.

Tradicionalno, sever Italije je najatraktivnije tržište nekretnina, pri čemu prednjači Milano, sa preko 50 odsto od ukupnih ulaganja u nekretnine prošle godine.

Prema analizi Scenari Immobiliari veliki investitori (osiguravajuća društva,penzioni fondovi, bankarske fondacije…), od oko 100 milijardi evra uloženih u sektor nekretnina. 61,6 odsto su investirali u tržište na severu, 28,5% u centralnoj Italiji a preostalih 9,3 odsto je raspoređeno na jug Italije i ostrva.

Pri tom su veliki investitori u poslednjih pet godina smanjili svoje prisustvo na jugu zemlje, osiguravajuće kompanije za 10%, banke za 2% a penzioni fondovi čak za 40 odsto.

Izgleda da su svi zaboravili na jug zemlje, pišu lokalni mediji. Međutim, po podacima “Scenari Immobiliari” strani investitori su u poslednjih nekoliko godina povećali ulaganja na južno tržište.

“Tržište nekretnina na jugu zemlje nije homogeno u pogledu ponude i razvojnih potencijala. Postoji velika ponuda komercijalnih i stambenih jedinica. Ali segment hotelijerstva ima značajan prostor za rast, u kvalitetu i kvantitetu, što potvrđuje i veliko prisustvo stranih investitora”, kaže Mario Breglia, direktor “Scenari Immobiliari”.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar