Imovina od sada zajednička: Šta sve donosi novi Zakon o upisu nekretnina

Do sada je najčešća praksa bila da suprug uzima kredit za stan, i da se on upisuje u katastar kao vlasnik.

Tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji je u stopostotnom vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu, što je veliki problem za žene, posebno prilikom pokretanja biznisa i upisa hipoteke za podizanje kredita, ukazala je danas direktorka za regulatornu reformu NALEDA, Jelena Bojović.

Bojović je napomenula da bi stupanjem na snagu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti to trebalo da se promeni.

Kako je objasnila, do sada je najčešća praksa bila da npr. suprug uzima kredit za stan, i da se on upisuje u katastar kao vlasnik, a imovina se stiče momentom upisivanja u Katastar.

Ona je navela da su ljudi obično u ljubavi u trenutku kada se kupuju stanovi ali, kad dođe do spora, onda nisu i često dolazi do problema.

Bojović je istkla da će sada javni beležnik biti u obavezi da, kada neko dođe da upiše stan, sazna da li je taj neko u braku, i onda se imovina automatski upisuje u katastar kao zajedička.

Bojović navodi da će to biti značajno, jer će supruga, za početak, imati nepokretnost da založi kao kolateral kod hipoteke.

Ona je naglasila da će sama cinjenica da nešto poseduju biti dodatna sigurnost za žene, i dodala da veruje da će to doprineti i većoj stabilnosti u porodici.

Bojović je istakla i da novi zakon predviđa da se ceo postupak upisa imovine završava na jednom mestu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar