Ilić: Srpske kuće i za socijalno stanovanje

Ministarstvo građevine i urbanizma finansiraće gradnju tradicionalnih srpskih kuća za potrebe socijalnog stanovanja. Kvadrat kuće za 300 evra, projekti besplatni

Opštine će uskoro moći besplatno da dobiju kompletnu projektnu dokumentaciju, kao i građani koji privatno hoće da sagrade prave srpske kuće, čija će gradnja koštati oko 300 evra po kvadratu.

Ilić je rekao Tanjugu da je Ministarstvo građevine već objavilo konkurs za lokalne samouprave i počelo da finansira projekte za gradnju namenjenu socijalnom stanovanju, kao i da će u okviru tog programa biti finansijski podržana i gradnja autentičnih srpskih kuća.

"Meni je drago da su pojedini akademici i razna udruženja podržali ovu akciju. Oni su napravili svoj katalog i žele da nam pomognu", rekao je ministar građevine.

Srbija ima, kako je rekao, prelepe manastirske konake kojima se divi ceo svet i zato bi tu gradnju trebalo preneti i na privatne objekte.

"Imamo, čak, projekat i za škole i opštine, obdaništa i druge državne objekte, kako bi mogli da izgledaju da bi predstavljali duh srpske arhitekture", naveo je Ilić.

On je istakao da će se u realizaciji tog projekta isključivo koristiti domaći građevinski materijali, a vodiće se računa i o savremenoj energetskoj efikasnosti.

Ministarstvo građevine i urbanizma je ranije najavilo da će uskoro raspisati javni poziv za gradove i opštine koji žele na određenim lokacijama da grade veći broj takvih kuća, potencijalnih turističkih atrakcija.

Ministarstvo je pozvalo gradove i opštine da podrže tu akciju tako što će davati povoljnije lokacije za gradnju i infrastrukturu.

Izgradnja srpskih nacionalnih kuca za oko 300 evra po kvadratnom metru može se lako ostvariti ukoliko se primeni tipska gradnja i ako lokalne samouprave podrže taj projekat, receno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Sekretar odbora za gradevinarstvo u PKS Goran Rodić je ranije izjavio da je sasvim izvodljivo da se prave vrlo kvalitetne takve kuće ako je reč o projektima tipske gradnje, koji podrazumevaju velike serije proizvodnje potrebnog materijala.

PKS, prema rečima Rodića, podržava Ilićevu akciju projektovanja i gradnje autentičnih srpskih kuća, kao i svaku drugu inicijativu koja će oživeti građevinsku industriju i pomoći građanima da po pristupačnim cenama dođu do svog krova nad glavom.

Inženjerska komora Srbije je ranije pokrenula projekat "Lepa Srbija" da bi se poboljšao način gradnje kuća u duhu stare srpske arhitekture.

UNESKO

Ministarstvu su se, prema njegovim rečima, javile i neke međunarodne organizacije koje žele da učestvuju u finansiranju projekta gradnje srpskih kuća. Ilić je istakao da i UNESKO želi da podrži gradnju tradicionalnih srpskih kuća, koje su slične objektima koji su već po zaštitom te međunarodne organizacije. "Mi moramo da vratimo naš identitet i imamo prepoznatljivu gradnju, da imamo srpski stil gradnje i zadržimo moravsku, vranjansku, vojvođansku, sremsku kuću, čuvene salaše... , ali i da vratimo dušu selu kroz te objekte", naglasio je Ilić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar