Ili legalizacija ili rušenje uskoro

U Srbiji ima oko 500.000 objekata za koje još nije podneta dokumentacija za legalizaciju.

Ukoliko se to ne učini u zakonskom roku do 31. oktobra, preti im rušenje prema Zakonu o legalizaciji, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damjanović.

U Srbiji ima oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata i do sada je podneto 800.000 zahteva za legalizaciju, navela je Damjanović.

Ona je objasnila da i za tih 500.000 nelegalno izgrađenih objekata ima rešenja u slučaju da budu legalizovani mimo zakonske procedure i posle isteka roka za podnošenje dokumentacije za legalizaciju, što znači kršenje Ustava.

Zbog togaresorno ministarstvo priprema izmene zakona o planiranju i izgradnji, na osnovu odluke Ustavnog suda i inicijative skupštinskog Odbora za građevinarstvo i taj novi pravni akt biće preduslov za izmene Zakona o legalizaciji, objasnila je ona na sednici Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije (PKS).

Damjanović je najavila da je u toku priprema za donošenje novog zakona o premeru zemljišta i katastru, koji će omogućiti da se zemljišne knjige vode u elektronskom obliku.

Prema njenim rečima, prethodni zakon o planiranju i izgradnji predvideo je da mogu biti legalizovani objekti izgrađeni na poljoprivrednom zemljištu, a da vlasnici ne plaćaju prenamenu u građevinsko zemljište.

Prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 1. juna 2013, svi objekti izgrađeni posle 1992. na poljoprivrednom zemljištu moraće da plate taksu na prenamenu zemljišta u građevinsko, podsetila je državna sekretara.

Sadašnji Zakon o legalizaciji primenjuje se na nivou opština od jedan do tri odsto, u smislu odobravanja dozvola za gradnju, tako da on u stvarnom životu još nije zaživeo, ocenila Damjanović.

Savetnik predsednika PKS Aca Popović rekao je da se "divlja" gradnja objekata može sprečiti samo ukoliko bi se uvela kontrola svih nadležnih organa, a odgovornima na nivou lokalne samouprave zapretilo smanjenjem plata, ukoliko započne izgradnja nekog objekta bez dozvole na njihovoj teritoriji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar