Iako nema kupaca, cena kvadrata ne pada

U zavisnosti od dela grada, kvadrat u Beogradu se kreće od 1.000 pa do 2.800 evra. Međutim, iako su cene papreno visoke, ni investitori ni pojedinačni prodavci, za sada nemaju nameru da spuste cenu kvadrata.

U jeku ekonomske krize, prodaja stanova u prestonici pala je za 50 odsto, a u isto vreme cene kvadrata snižene su za 20 odsto. Međutim, takva situacija na tržištu nekretnina, traje više od godinu dana. Kupci se veoma teško odlučuju na kupovinu stana, jer su cene uprskos slaboj potražnji previsoke, dok sa druge strane, prodavci ne žele da spuste ni evro cenu kvadrata. Razlog slabe kupovine stanova je i to što su stambeni krediti i dalje skupi, dok je subvencija države svedena na minimum.

Najčvršći pri stavu da ne umanjuju cenu kvadrata su veći investitori, koji su izgradili nekoliko stotina stanova.

U Belvilu trenutno ima oko 380 neprodatih stanova, svih struktura. Stanovi u ovom naselju završeni su 1. jula prošle godine, ali uprkos smanjenoj potražnji, investitor ne želi da spusti cenu.

Osim ekonomske situacije, na smanjenu potražnju utiče i najavljena izgradnja neprofitnih stanova, koje bi država u avgustu trebala da počne da gradi na lokacijama starih kasarni.

Trenutno, stanove prodaje samo ko mora i on ne želi ni evra da spusti svoju ponudu. Takođe, neki ne žele da odstupe od svojih planova da za jedan stan od 70 kvadrata kupe dva manja i dok im se kupac ne uklopi u planove, ne žele ni da razgovaraju o prodaji, iako im je cena nerealna. Ima i onih koji jednostavno ne shvataju trenutno tržište i imaju neku svoju cenu od koje ne žele da odstupe, jer smatraju „da im stan toliko vredi koliko traže”.

Uskoro će se na tržištu pojaviti stanovi koji su banke oduzele građanima koji više nisu mogli da otplaćuju stambene kredite, a koje su založili pri podizanju kredita. Te nepokretnosti napraviće pravo osveženje na tržištu, tvrde stručnjaci, jer će banke stanove prodavati po manjoj ceni od tržišne, samo kako bi namirile kredit koji su dale građanima. Primera radi, jedna poslovna banka će prodavati stan od 60 kvadrata u Bulevaru kralja Aleksandra za 72 hiljade evra, dok se u istoj zgradi drugi stan prodaje gotovo duplo skuplje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar