I prodaja stana košta

Agencije za promet nekretnina u Beogradu uvode novu praksu - da proviziju, pored kupca, plaća i prodavac.

U većini gradova u Srbiji, duže od deceniju, proviziju plaćaju i kupac i prodavac, a takva praksa je i u Sloveniji i Hrvatskoj. Prema Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, koji je donet u novembru, agencije ne smeju da oglase nekretninu ako nemaju zaključen ugovor s prodavcem.

Nekada nije bilo dovoljno stanova u Beogradu, što je uslovilo da proviziju plaća samo kupac. Danas stanova ima mnogo više nego kupaca.

"Tržište je lošije, stanovi se generalno mnogo lošije prodaju nego pre pet ili deset godina i prodavci, a ne samo kupci, moraju zbog tržišta da snose deo tog troška, a ne samo kupci", rekao je Nenad Đorđević iz Klastera nekretnina.

Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti predviđa da agencije moraju da potpišu ugovor s onima kojima pružaju usluge, bilo da su to prodavci bilo kupci.

"Ukoliko nema potpisanog ugovora, mi kao preduzeće ne možemo da reklamiramo njihov stan što je mnogo manja verovatnoća da ga prodamo", kaže Dragan Kosović, menadžer u agenciji za nekretnine.

Prema njegovim rečima, dva odsto plaća prodavac, a dva odsto plaća kupac.

"Postoje ugovori o ekskluzivnom posredovanju, tu je već dogovor agenta i agencija koji će to procenat biti", rekao je Kosović.

Zoran Stanković prodaje porodični stan u Beogradu. Saradnju mu je ponudilo oko 35 agencija, ali nije potpisao ugovor ni sa jednom jer bi ga to koštalo više od 2.000 evra.

"Mi sami oglašavamo i agencije dolaze gledaju i pristaju da bez ugovora isto pronađu kupca... Znači, to je trenutno opet neki rad na crno agencija", kaže Stanković.

Da bi uvela red u prodaju nekretnina, tržišna inspekcija najavljuje sveobuhvatnu kontrolu neregistrovanih agencija za nekretnine. Kazne su od 100.000 do 500.000 dinara za pravna lica, a za preduzetnike od 50.000 do 500.000 dinara.

"Ta će se akcija odnositi kako na te prometnike koji se time bave, tako i na oglašivače koji učestvuju, odnosno svesno pomažu oglašavanje onih koji neregistrovano obavljaju delatnost", rekao je Goran Macura, načelnik Republičke tržišne inspekcije.

Nekretnine više neće moći da prodaju ni advokati. Ipak, prodavcima koji ne žele da plate usluge agencije ostaje mogućnost da nekretninu prodaju sami. Za to se, ako je suditi po oglasima, odlučuje sve više građana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar