I podstanari hoće jeftinije stanove

Zahtev građana koji su izdvajali novac u fondove, a ostali bez krova. U Vladi najavljuju proširenje kruga kandidata na mlade parove. Krug privilegovanih kupaca novoizgrađenih stanova koji čine pripadnici Vojske Srbije, policije i službi bezbednosti trebalo bi što pre proširiti i na građane Srbije koji su decenijama izdvajali novac za stambene fondove, a stan nikada nisu dobili.

Ovaj zahtev ističe beogradsko Udruženje podstanara "Velegrad", čiju okosnicu čine ljudi koji su pogrešnom stambenom politikom ostali bez krova nad glavom. Oni zato traže obeštećenje, a priliku vide u najavi masovne stambene izgradnje za pripadnike sistema odbrane i bezbednosti.

- Tražimo da se dejstvo leks specijalisa kojim je Narodna skupština odobrila projekat masovne izgradnje proširi i na starije bračne parove koji su izdvajali novac, a više od pola veka su podstanari - navodi Žarko Grubić iz "Velegrada". - To je jedini način da se ispravi višedecenijska nepravda koja je naneta stambeno oštećenim građanima.

U ovom udruženju predlažu i da se pored otkupa omogući i zakup stanova. Ideja je da se posle višegodišnjeg plaćanja državi kirije ostavi i mogućnost otkupa korišćenog stana. Njihov stalni zahtev jeste da se stambeno ulaganje prizna kao pozitivni kriterijum prilikom konkurisanja, ali i u određivanju cene prilikom otkupa.

- Osam zaposlenih u nekadašnjim društvenim preduzećima je izdvajalo novac da bi jedan dobio stan. Epilog je dupla nepravda - stanove nisu dobili, a država ništa nije učinila da ih obešteti.

Građevinski zamah podizanja zgrada za vojnike i policajce može da se iskoristi za ispravljanje ove nepravde - navodi Grubić.

Krila inicijativi višedecenijskih beskućnika dala je i premijerka Ana Brnabić, koja najavljuje proširenje spiska kandidata za pristupačne stanove. U ovom krugu mogli bi uskoro da se nađu i mladi bračni parovi, prosvetni radnici, naučnici...

- Prva faza izgradnje jeftinih stanova počeće do septembra. Ako sve bude išlo dobro sigurno se nećemo zaustaviti na vojnicima i policajcima - kaže predsednica Vlade.

U Nemanjinoj 11 podsećaju da će Zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, usvojenim krajem maja, biti moguće zadovoljavanje velikog broja stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti. Reč je o ljudima koji obavljaju izuzetno složene zadatke i koji decenijama nisu uspeli da dođu do svog krova nad glavom.

- Njihovo stambeno zbrinjavanje je javni interes Srbije - navode u Nemanjinoj 11.

"Vojnički" stanovi biće ponuđeni po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru. Plan je da u prvoj fazi ovog projekta do 2020. godine bude izgrađeno 5.203 stambene jedinice u više gradova Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar