I milion evra malo za Dedinje

Cena presudna za prodaju nekretnina, a na mukama su ne samo oni koji nemaju nego i oni koji imaju novca. Najlakše nađu kupca novi manji stanovi, ako nisu skupi.

Pravila na tržištu nekretnina su se promenila. Dok je nekada lokacija zauzimala prva tri mesta od 20 najbitnijih parametara za prodaju, danas je to cena. Dakle, svaka nekretnina sa realnom cifrom lako nađe kupca. Veći problem je loša ponuda, pa se tako pojedine agencije za promet ovih dana žale da imaju keš kupce „teške“ oko 300.000 evra, ali sa listom raspoloživih nepokretnosti ne mogu da odgovore na njihove zahteve.

Za taj novac traži se, na primer, stan u novogradnji, vrhunski kvalitet, aluminijum - drvo prozori, najbolji parket i keramika, adekvatan raspored prostorija sa dnevnom sobom velike kvadrature, jedan nivo jer ne prolazi dupleks i lokacija Dedinje, Senjak ili Vračar. Ima i onih sa milion evra, pa je tek za njih teško naći nekretninu, jer su kuće na ovim atraktivnim lokacijama skuplje. Za te pare može da se kupi kuća, ali da se potom sruši i pravi nova po meri vlasnika.

Kada se zanemare luksuzne nepokretnosti, najlakše se prodaju novi stanovi do 50 kvadrata ako je cena pristojna - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik „Legata“. - Na dodatnih 50 kvadrata teže se nalaze kupci. U poslednja dva meseca opao je promet zbog izbora, ali sada bi tržište trebalo da zaživi, formirana je Vlada Srbije, najavljeni veliki projekti, a i više nam u kancelariji zvone telefoni, raspituju se potencijalni prodavci i kupci. Inače, u Beogradu se zaključi manje od 100 kupoprodajnih ugovora mesečno i uglavnom su to vezane prodaje.

Ni centar grada više ne ide glatko. Nema novih stambenih zdanja sa garažama, a jedan od najvećih problema žitelja tog dela prestonice upravo je parkiranje. Ipak, traženi su salonci na potezu od Narodnog pozorišta do Dušanove. Kupce teško nalaze kvadrati u prometnim ulicama, tipa Vojvode Stepe, Bulevar kralja Aleksandra, Bulevar despora Stefana... Zapravo, sada kupci obraćaju pažnju na svaki detalj.

Najgore je u periodu krize prošao Novi Beograd. Cene su pale 26 odsto kod „Arene“. Oni, koji su kupili nekretnine da bi ih izdali u zakup definitivno nisu bili dalekovidi. Sada ne mogu da nađu stanare po ceni koju traže, za manji iznos od rentiranja ne mogu da povrate investiciju ni za 25 godina, a ako prodaju stan tek su onda na gubitku.

Stari stanovi imaju šansu da promene vlasnika samo ako je cena povoljna. I to prodavci moraju da imaju u vidu posebno ako su potrebna velika ulaganja u renoviranje kvadrata bez obzira na lokaciju. Kuće gde se vidi da je vlasnik bio sam svoj majstor i arhitekta teško nalaze kupca, dok ona zdanja koje je radila struka imaju prolaz.

ŠTA JE PRIHVATLjIVA CENA

Ako nepokretnost ispunjava sve zahteve kupca onda je to odlična investicija. Dobrom cenom smatra se ona koja je niža u odnosu na cenu po kojoj je u poslednjih godinu dana prodata slična nekretnina na istoj lokaciji. Dobra cena za Vračar, na primer, je između 1.500 i 1.800 po kvadratu, a to važi i za centar grada. Na Novom Beogradu je šarenilo od 800 (blokovi) do 1.800 (kod „Arene“) je dobra cifra. Zemun oko 1.000, isto važi i za Mirijevo (bolji delovi), za kvalitetnije stanove na Vidikovcu i Ceraku, a do 1.200 evra na Banovom brdu je pun pogodak...

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar