Grejanje po utrošku čuva kućni budžet

Na novi sistem obračuna i plaćanja grejanja po utrošku do sada je priključen 61 višestambeni objekat, a kako smo saznali u Novosadskoj toplani, reč je o novim stambenim zgradama koje imaju dobru izolaciju i visok stepen energetske efikasnosti.

Kako kažu stanari tih objekata, naplata grejanja po utrošku pokazala se kao dobar način da se uštedi jer se zagrevanje stanova plaća samo dok traje grejna sezona.

Predsednica Skupštine stanara u Ulici dr Svetislava Kasapinovića 4, Vesna Bugarin ističe da su žitelji te zgrade zadovoljni.

– Ovog meseca računi su bili nešto veći, ali to je zato što nismo racionalno trošili grejanje – kaže Vesna Bugarin. – Zadovoljni smo jer svako u svom stanu može regulisati temperaturu, grejanje ne plaćamo preko cele godine već samo tokom zimskih meseci i onoliko koliko potrošimo.

Novim načinom plaćanja zadovoljni su i žitelji Podbare. Sugrađanka Jelena Dunđerski kaže da u početku nisu bili sigurni u to na koji način će im se obračunavati grejanje.

– Svaki stan ima termostatske ventile pa grejanje može da se zavrne ili odvrne i temperatura u stanu namesti kako kome odgovara, što je odlično jer tako može da se uštedi – kaže Jelena Dunđerski. – Čini mi se da su nam u početku računi za grejanje bili malo veći, ali to je trajalo kratko. Dolazili su i radnici Toplane da sve provere i sada je sve uredu, računi su manji i zadovoljni smo.

Plaćanje grejanja po utrošku počelo je s prošlogodišnjom grejnom sezonom, a kako navode iz Toplane, troškovi za grejanje na godišnjem nivou niži su u odnosu na obračun prema kvadraturi grejne površine.

Po novom sistemu, račun se sastoji iz dva dela – stalnih i promenljivih troškova, objašnjavaju iz Novosadske toplane. Stalni troškovi odnose se na instalisanu snagu svakog stana i plaćaju se tokom čitave godine, dok su promenljivi troškovi potrošnja očitana na merilima toplote u svakom stanu i procentualno učešće u zajedničkoj potrošnji. Tokom grejne sezone plaćaju se obe stavke. To je pravedniji način obračuna i naplate jer pruža mogućnost štednje, dok preduzeće naplaćuje tačnu količinu isporučene toplote za zagrevanje.

Iako je na naplatu grejanja po utrošku do početka ove grejne sezone trebalo da pređu svi korisnici daljinskog grejanja, taj rok je odložen jer mnogi stambeni objekti nisu spremi za taj vid naplate. Stare zgrade imaju problem s dotrajalom stolarijom i lošom izolacijom, za čiju bi popravku i menjanje trebalo mnogo novca, a potrebno je ugraditi i nove merne uređaje, koji takođe koštaju. Zbog toga je Novosadska toplana prešla na delimičnu naplatu grejanja po utrošku pa su na novi sistem priključeni samo novi objekti koji već imaju ugrađene merne uređaje i dobru izolaciju. Kako navode iz Toplane, to preduzeće je u potpunosti spremno za prelazak na prvu fazu obračuna i naplate grejanja po utrošku za sve stambene korisnike, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o tome kada će naplata početi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar