Grci idu sa Koridora

Srbija bi mogla da izgubi gotovo 67 miliona evra za radove na jugu zemlje. Samo četvrtina sredstava za finansiranje deonica sigurna. Evropa traži rokove

Ukoliko se grčke kompanije povuku sa Koridora 10, Srbija bi mogla da izgubi 66,9 milina evra za finansiranje deonica na jugu zemlje. Prema rečima direktora preduzeća "Koridori Srbije" Dmitra Đurovića, Vlada Grčke razmišlja o tome da povuče veći deo donacije od ukupno 88,7 miliona evra iz firme "Helenik plan", koja gradi auto-put od Donjeg Neradovca do Levosoja.

Grčka vlada je odlučila da, zbog situacije u kojoj se nalaze, povuče investicije za projekte koji nisu u toku - kaže Đurović. - Već je gotovo 63 odsto deonice od Donjeg Neradovca do Srpske Kuće, čija je vrednost 21,8 miliona evra. Međutim, predviđena je gradnja od Srpske Kuće do Levosoja u vrednosti 39,9 miliona evra i ta deonica bi mogla da izgubi izvor finansiranja. Ugroženo je i 27 miliona evra iz ove firme, čiju namenu je tek trebalo odrediti. Ako se to desi, pozvaćemo ostale institucije i evropsku banku u pomoć.

Na Koridoru 10 pod rizikom su i radovi na još tri deonice - kod Vladičinog Hana, tunel Bancarevo, kao i Čiflik - Pirot, istakao je šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer. On je od Ministarstva saobraćaja i preduzeća "Koridori Srbije" zatražio jasan plan o rokovima za završetak ovog koridora.

- Ima poteškoća u gradnji Koridora 10 u vezi sa projektovanjem, eksproprijacijom i administrativnim preprekama, koje usporavaju dobijanje dozvola - rekao je Dežer.

- Važno je i da Srbija završi restrukturisanje javnih preduzeća, poput "Jata" i "Železnica Srbije".

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić istakao je da se u petak sastao sa predstavnicima dvadeset evropskih ambasada i međunarodnih finansijskih institucija i zbog spornog finansiranja obilaznice oko Beograda.

- Evropske banke imaju prednost, ako žele da finansiraju nastavak obilaznice - rekao je Mrkonjić.

- Za druge auto-puteve, poput Koridora 11, za koje evropske i centralna banka ne daju kredite, moramo da pregovaramo sa Kinezima, ili sa bilo kim ko je spreman da da povoljan zajam. Isti je slučaj i sa ruskim kreditom namenjenim železnici. Očekujemo da će Koridor 10 u Srbiji, biti završen za dve do tri godine.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar