Gradnja novih poslovnih kvadrata

Na Novom Beogradu u toku je izgradnja nekoliko poslovnih objekata, a u narednom periodu očekuje se još gradilišta u ovom segmentu. U jesen prošle godine otpočela je izgradnja tri objekta, gde se jedan gradi za iznajmljivanje, a ostala dva kompanije grade za svoje potrebe. Reč je o poslovnom centru „Fortyone“ u bloku 41, zatim o novoj centrali „Societe Generale Srbija“ u bloku 21 i kombinovanom energetsko-poslovnom objektu EDB-a u bloku 32.

GTC FORTYONE

U oktobru prošle godine počela je realizacija prve faze u okviru poslovnog centra „Fortyone“ u bloku 41. Prva faza podrazumeva izgradnju prvog bloka od skoro 14.000 kvadrata, dok bi u narednim fazama bila izgrađena još dva objekta čime bi površina celog kompleksa dostigla 40.000 kvadrata bruto prostora. Trenutno se izvode grubi radovi na prvoj zgradi, gde se pločom zatvara drugi sprat i izvlači armatura za stubove trećeg.

Unutar objekta nalazi se atrijum prirodnog svetla koji će na nivou drugog sprata biti zatvoren staklenim krovom. U prizemlju se formira veliki ulazni hol sa pultom, a dizajn enterijera tog prostora je trenutno u izradi. Planirano je i dostizanje visokog Gold Leed standarda u energetskoj efikasnosti, pa će između ostalog ovo biti prvi kompleks koji poseduje osvetljenje sa automatskom kontrolom iluminacije osetljivog na spoljašnje promene. Investitor je poljska kompanija GTC, dok radove izvodi domaće preduzeće „Gradina“. Rok za završetak prve faze je sredina 2015.

„SOCIETE GENERALE“ HQ

Paralelno sa ovim projektom, u oktobru prošle godine otvoreno je i gradilište nove poslovne centrale „Societe Generale Srbija“. Ovaj objekat nalazi se u bloku 21, odnosno tik uz njihovu postojeću zgradu na uglu Bulevara Zorana Đinđica i Ulice antifašističke borbe.

Ovaj objekat je značajno manje napredovao od svog „vršnjaka“ u bloku 41. Na ovom gradilištu radovi su još u temeljnoj jami, ali su šipovi dužine 18m već pobijeni na praktično svim predviđenim pozicijama. U toku su završni iskopi u jami čija dubina je oko 11m, a zidovi su obezbeđeni razupiračima. Novi objekat „Societe Generale Srbija“ imaće skoro 11.000 kvadrata podeljenih na sedam nadzemnih etaža (Pr+5+Ps). Vrednost investicije se procenjuje na blizu 15 miliona evra, a rok za završetak je početkom 2016.

EDB – Beograd 41

Konačno, obišli smo i novi objekat EDB-a u bloku 32 koji takođe jako dobro napreduje. Ovde se zapravo gradi kombinovana zgrada energetsko-poslovne namene, pošto će se u podrumu objekta nalaziti i velika sistemska trafo stanica (110/10kV), dok ce na gornjim spratovima biti preko 5.000 kvadrata modernog kancelarijskog prostora.

Radovi na ovom poslovno energetskom objektu su došli do nivoa tla, pošto je najveći deo grubih radova u okviru podzemne garaže završen. U toku je zatvaranje ploče na koti 0 koje se izvodi preko podzemnih tehničkih prostorija u nastavku garaže, dok će prostor namenjen trafo stanici biti poslednji natkriven u tom procesu. Izgradnja objekta u bloku 32 ima rok za završetak od dve godine, a u ovoj fazi podrazumeva samo trafo stanicu i objekat bez završnih radova.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar